Proglašena epizoda "Pripravnost" u Kantonu Sarajevo

23.11.2020. 15:15 / Izvor: Akta.ba
Proglašena epizoda 'Pripravnost' u Kantonu Sarajevo

Zbog povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku, proglašena “Pripravnost” u Kantonu Sarajevo.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor donijelo je danas odluku o proglašenju epizode "Pripravnost" u svim zonama na području Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo na tri automatske stanice je zabilježeno prekoračenje dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija čestičnih tvari u zraku – PM10 (50 µg/m3) za prethodni dan. 

Izmjerene su sljedeće vrijednosti: Otoka - 63,5 µg/m3, Ilidža - 64,3 µg/m3 i Ilijaš - 82,7 µg/m3.

I danas su zabilježene povišene koncentracije čestičnih materija u zraku.

Dnevne prosječne vrijednosti za PM10 izmjerene noćas i jutros, u periodu od 00:00 do 08:00 sati, na svim stanicama također su prekoračile propisane granične vrijednosti.

U isto vrijeme, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim vjetrom promjenljivog smjera.

S obzirom na prognoziranu stabilnu vremensku situaciju, u Kantonu Sarajevo se očekuje pojava temperaturne inverzije, naročito u jutarnjim satima, što će uzrokovati akumuliranje zagađujućih materija u prizemnim dijelovima kotline.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka i tome na vrijeme informirati javnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti