Jerlagić: Deset mjera za jačanje olimpijskog duha i promociju Sarajeva

29.11.2020. 08:15 / Izvor: Fena
Jerlagić: Deset mjera za jačanje olimpijskog duha i promociju Sarajeva

Prva i vjerovatno najbitnija stvar je u Kantonu Sarajevo pod hitno donijeti Zakon o privatno-javnom partnerstvu, kaže Jerlagić.

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić iznio je prijedloge i dao, kako je naveo "Master plan - Projektnog zadatka" u cilju promocije glavnog grada Bosne i Hercegovine i jačanja olimpijskog duha. 

Predstavio je deset mjera koje je, kako smatra, neophodno učiniti na stvaranju uslova za jačanje olimpijskog duha i što većoj promociji olimpijskog grada Sarajeva.

"Prva i vjerovatno najbitnija stvar je u Kantonu Sarajevo pod hitno donijeti Zakon o privatno-javnom partnerstvu. U duhu tog Zakona leži osnova za niz neophodnih radnji potrebnih Kantonu Sarajevo i gradu Sarajevu kako za jačanje olimijske slike grada, tako i za infrastrukturne projekte neophodne KS i gradu Sarajevo", ističe Jerlagić.

Također dodaje da je kroz projekte privatno javnog partnerstva potrebno riješiti saobraćaj u mirovanju.

Svaki kružni tok, po uzoru na kružni tok na Mojmilu, mora da ima olimpijske krugove u svom centru, smatra Jerlagić, i dodaje da bi bilo potrebno promijeniti nazive postojećih skijaških staza na Bjelašnici u "Olimpijski spust, Olimpijski veleslalom Jure Franko i Olimpijski slalom".

Također vjeruje da je pod hitno potrebno promijeniti naziv "ZOI 84" u Olimpijski centar Sarajevo, sa radnom jedinicom "Bjelašnica i Igman" i random jedinicom "Olimpijska dvorana Zetra" te započeti izgradnju novih skijaških staza od vrha Bjelašnice preko njene jugoistočne strane i Štinjeg dola prema saobraćajnoj bazi.

Paralelno sa izgradnjom ove dvije staze započeti i izgradnju šesterosjeda sa haubama u trasi postoječeg dvosjeda ili pored njega, dodaje. 

Smatra da je potrebno započeti izgradnju skijaške staze od vrha Bjelašnice prema postojećoj skijaškoj stazi na Igman i paralelno s tim graditi vertikalni transport od Igmana prema vrhu Bjelašnice.

Potrebno je, kako navodi, započeti s projektovanjem i izgradnjom gondolne žičare iz Hrasnice preko Babinog dola do vrha Bjelašnice i na taj način spasiti naše planine od stotina ili hiljada automobila, kao i započeti projektovanje i izgradnju nove skijaške FIS staze na sjevernim padinama Trebevića.

"Neki od nabrojanih projekata ne iziskivaju bilo kakva novčana sredstva, a prave veliki marketinški potez. Neki od projekata traže političku volju i odlučnost ljudi koji su na vlasti, a neki zaista zahtjevaju značajna ulaganja. Ali svjesni smo da bez ulaganja u infrastrukturu nema ni napretka. Pozitivni primjer je Olimpijski centar Jahorina.", navodi Jerlagić i dodaje da samo na ovaj način Bjelašnica može postati konkurentna Jahorini. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti