Podnošenje prijava do 20. decembra: Evo ko ima pravo na novu pomoć Vlade RS

04.12.2020. 12:42 / Izvor: Akta.ba
Podnošenje prijava do 20. decembra: Evo ko ima pravo na novu pomoć Vlade RS

Poziv je upućen nakon što je Vlada Republike Srpske juče donijela uredbu o postupku dodjele sredstava ugostiteljima.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske pozvalo je danas ugostitelje koji pružaju uslugu smještaja, turističke agencije i izvođače umjetnosti da do 20. decembra podnesu prijave za dodjelu sredstava za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona.

Poziv je upućen nakon što je Vlada Republike Srpske juče donijela uredbu o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva.

Privrednim subjektima, koji ispunjavaju uslove propisane uredbom, biće uplaćeni porezi i doprinosi na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak, za period jul-septembar 2020. godine.

Postupak dodjele sredstava sprovodiće Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a korisnici sredstava mogu biti privredni subjekti koji obavljaju djelatnost ugostiteljskih usluga za smještaj, djelatnost turističkih agencija i tur-operatera i izvođači umjetnosti.

Cilj uredbe jeste pružanje podrške za održavanje likvidnosti privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u objektima za smještaj, djelatnost turističke agencije i izvođačku umjetnost, a koji s obzirom na postojeću epidemiološku situaciju trpe štetne posljedice zbog smanjenja obima poslovanja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Sredstva za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona predstavljaju novčana sredstva Kompenzacionog fonda Republike Srpske, koja se dodjeljuju privrednim subjektima kao podrška poslovanju i redovnom izmirivanju poreza i doprinosa na ime zaposlenih radnika.

Pravo na dodjelu sredstava ostvaruju privredni subjekti koji imaju registrovano sjedište na teritoriji Republike Srpske, koji nisu smanjili broj radnika za više od 15 odsto, poredeći broj radnika na dan 31. avgust 2020. godine sa danom 29. februar 2020. godine, te koji imaju finansijski gubitak, koji podrazumijeva pad prometa u periodu jul-septembar 2020. godine u procentu od najmanje 40 odsto i više u odnosu na isti period 2019. godine i koji su izmirili poreze i doprinose na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak, zaključno sa 30. junom ove godine.

Kod pokazatelja koji se tiču smanjenja broja radnika ne uzimaju se u obzir radnici kojima je istekao ugovor o radu na određeno vrijeme, radnici koji su ostvarili pravo na penziju i otkazi ugovora o radu od radnika.

Za privredne subjekte koji nisu bili registrovani ili koji nisu obavljali djelatnost u periodu jul-septembar 2019. godine, pad prometa iz istog perioda 2020. godine poredi se sa ostvarenim prosječnim prometom u decembru 2019. godine, januaru i februaru 2020. godine.

Privredni subjekt inicira pokretanje postupka za ostvarivanje prava na dodjelu sredstava podnošenjem zahtjeva Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske, odnosno Ministarstvu prosvjete i kulture ukoliko je u pitanju izvođačka djelatnost.

Ukoliko je privredni subjekt u momentu donošenja rješenja prema ovoj uredbi već uplatio poreze i doprinose za period jul-septembar 2020. godine, ta će se uplata smatrati kao pretplata za naredni poreski period.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti