Predstavljen dokument o revitaliziranju KS: Na čemu će raditi nova Vlada

04.12.2020. 15:41 / Izvor: Akta.ba
Predstavljen dokument o revitaliziranju KS: Na čemu će raditi nova Vlada

Govoreći o nizu strategija i analiza, Vranić je kazao da u dugoročne mjere spada i novo restrukturiranje zdravstvene djelatnosti.

Predstavnici nove parlamentarne većine, tzv. 'Četvorke' u Kantonu Sarajevo, koju čine Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija, Nezavisna bh. lista te nezavisni zastupnici predstavili su danas revidirani program djelovanja od prije dvije godine koji je obavezujući dokument o revitaliziranju tog kantona u vrijeme pandemije koronavirusa.

Na pres-konferenciji je poručeno da će nova vlada Kantona Sarajevo biti formirana na programskim načelima, konkretnim mjerama, zakonima i javnim politikama te da će uvesti radikalne mjere s ciljem podizanja kvalitete životne sredine, oporavka ekonomije te rješavanja velikog broja problema u zdravstvu i obrazovanju.

Predstavnik SDP-a Haris Vranić je, govoreći o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima, kazao da će, između ostalog, nova vlada raditi na provođenju plana za liječenje pacijenata od covida, potpunoj informatizaciji zdravstvenog sektora te povećanju broja timova porodične medicine, zavisno od potreba stanovništva.

Također je naglasio da će izvršiti rebalans budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja, kao i svih ugovora s privatnim zdravstvenim ustanovama te da će nastaviti planirati specijalizacije zdravstvenog kadra, kao i zaposliti nove zdravstvene radnike.

Govoreći o nizu strategija i analiza, Vranić je kazao da u dugoročne mjere spada i novo restrukturiranje zdravstvene djelatnosti.

Nezavisni zastupnik Damir Marjanović predstavio je plan reformi u obrazovanju, s posebnim akcentom na kurikularnu reformu, koja je zanemarena posljednjih 11 mjeseci.

Istakao je da će u obrazovanju biti najviše administrativnih promjena, referirajući se na podjelu Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS na dva dijela, jedno ministarstvo koje će tretirati visoko obrazovanje, nauku i mlade te drugo za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje.

Također je dodao da neće povećavati broj ministarstava te da će Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture spojiti u jedno.

Najavio je da će jedan posto budžeta KS biti odvojeno za unapređenje naučne oblasti.

Predstavnik Naše stranke Edin Forto upozorio je na ekonomske posljednice izazvane pojavom koronavirusa, ističući da se procjenjuje da će budžet KS biti umanjen za 150 miliona KM.

Naglasio je da će se posebna pažnja posvetiti ekonomskom oporavku, u šta spada rebalans budžeta s ciljem racionalizacije troškova, osim u segmentima zapošljavanja.

"Borba protiv ekonomskih posljedica će biti teška i dugoročna, mnogi građani još nisu svjesni toga, ali ako ne spasimo rada mjesta, nema potrebe da radimo bilo šta drugo", poručio je Forto izražavajući nadu da će iz krize izazvane pandemijom izaći pametniji i jači.

Predstavnik Naroda i Pravde Haris Bašić istakao je da će usvojeni dokument morati provoditi svi članovi vlade, te da još uvijek rade na odabiru kadra koji će obavljati rukovodeće funkcije u ministarstvima. Također je naglasio da za poziciju mandatara postoji nekoliko kandidata, a onačni prijedlog će javnosti biti poznat u narednih 48 sati.

Predstavnik NBL Mirza Batalović poručio je da život u KS ne može stati zbog pandemije te da će hitnim mjerama odgovoriti na trenutnu situaciju.

U Programu se navodi da će revidirati zakonski okvir za pokretanje javno-privatnog partnerstva, kreirati mjere za sufinansiranje obrtnika koji su na bolovanju ili u samoizolaciji, uputiti inicijativu ka Vladi FBiH za donošenje novog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica s većim obuhvatom i opsežnijim mjerama, nastaviti sufinansirati troškova plata u svrhu očuvanja radnih mjesta prema precizno utvrđenim kriterijima te pomoći hotelskoj industriji putem Turističke zajednice kroz programe privlačenja turista iz cijele BiH.

Također je navedeno obrtnicima i privrednicima u slučaju nemogućnosti izmirivanja obaveza omogućiti umanjeno plaćanje režijskih troškova prema javnim komunalnim preduzećima u vrijeme trajanja pandemije i krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19, izvršiti analizu i reviziju svih dokumenata/procedura u vezi s postupanjem u stanju prirodne nesreće u cilju izrade odgovarajućih protokola i procedura, napraviti “korona semafor” s potpunom digitalnom upravom za praćenje nastavnog procesa do juna 2021. godine po austrijskom modelu praćenje svih škola u Kantonu u toku cijele godine, te obučiti direktore i nastavnike za stjecanje kompetencija za rad u uvjetima nesigurnosti i neizvjesnosti.

Između ostalog, ističe se da će uspostaviti COVID-19 edukativni (ekspertski barometar) s ciljem stručnog savjetovanja učesnika u procesu obrazovanja koji će vršiti koordinaciju svih aktivnosti (rad s roditeljima, NVO, međunarodne organizacije itd.), usvojiti odgovarajući program partnerstva za djecu s teškoćama u razvoju s uvođenjem svih onih mjera koje će im omogućiti nesmetano učešće u procesu obrazovanja te izraditi program prilagođavani škola u uvjetima pandemije. 

U Programu se naglašava da će hitno uspostaviti veći broj drive-in punktova za brza testiranja oboljelih, unaprijediti komunikacije otežane zagušenjem telefonskih linija između zdravstvenih ustanova i pacijenata/pacijentica te revidirati rad kriznog štaba i formirati novi uz pojačanu transparentnost rada.

U dokumentu među kratkoročnim mjerama koje trebaju biti izvršene do kraja mandata u jesen 2022. Godine, navodi se da će 'Četvorka' izmijeniti Poslovnik o radu Skupštine kojim će omogućiti veću prohodnost amandmana na zakone i zakona koje predlažu zastupnici i zastupnice, te osigurati pravovremeno davanje odgovora te kreirati model finansiranja skupštinskih zastupnika ovisio o njihovom prisustvu i učešću u radu skupštinskih sjednica i sjednica i aktivnosti radnih tijela Skupštine.

Naglašeno je da će uvesti jasan i pregledan sistem glasanja po imenima svih zastupnika i zastupnica po svim tačkama dnevnog reda na svim sjednicama, podići javne rasprave na viši nivo, gdje će se građanima i građankama omogućiti da se obrate zastupnicima zastupnicama kao i članicama i članovima Vlade te organiziranje uživo javne rasprave o najvažnijim pitanjima, sve s ciljem boljeg uvezivanja i jačanja demokratske svijesti i demokratskih kapaciteta, a u skladu s epidemiološkom situacijom.

Također je naglašeno da će inicirati prema Parlamentarnoj skupštini BiH donošenje zakona o glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti