Zenička zaobilaznica zatvorena, JP Autoceste i inspektori različito o razlozima

08.12.2020. 12:41 / Izvor: Akta.ba
Zenička zaobilaznica zatvorena, JP Autoceste i inspektori različito o razlozima

Novoizgrađena dionica autoceste A1 takozvana Zenička zaobilaznica tek što je puštena u funkciju, od danas je u potpunosti zatvorena za saobraćaj.

Novoizgrađena dionica autoceste A1 takozvana Zenička zaobilaznica tek što je puštena u funkciju, od danas je u potpunosti zatvorena za saobraćaj. Iz Autocesta Federacije obavještavaju da je to učinjeno iz sigurnosnih razloga zbog radova na jednom od mostova, dok sa druge strane, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove tvrde da za ovu dionicu nije izdana upotrebna dozvola, javlja Federalna.ba.

Prilazna saobraćajnica koja vodi ka sjevernom ulazu na novoizgrađenu dionicu autoceste blokirana je. To znači da je Zenička zaobilaznica, tek što je otvorena za saobraćaj, od sada zatvorena.

Razlog je, kako tvrde iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, nepostojanje upotrebne dozvole:

"Poduzimajući upravne mjere federalni građevinski inspektor je povodom rezultata inspekcijskog nadzora donio rješenje kojim se pravnom licu, odnosno odgovornom licu u pravnom licu naređuje obustava upotrebe dijela autoputa 5c, obilaznica Zenica, do pribavljanja propisanog odobrenja za upotrebu koje izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja i građenja."

Prilikom predstavljanja dionice javnosti za Dan državnosti izostanak svečanog otvorenja pravdan je pravnim formalnostima iako ni tada nije bila u potpunosti spremna za puštanje u funkciju.

"Prema našim informacijama, potrebno je da se objavi uredba o visini naknade za korištenje autoceste i to bi trebalo da se objavi u narednom broju Službenog glasnika Federacije BiH", izjavio je 25. novembra ove godine Reuf Kadrić, predstavnik investitora JP Autoceste FBiH.

Ispostavilo se, međutim, da su razlozi za to mnogo kompleksniji baš kao gradnja komplikovane trase i projekti koji su se prilagođavali uslovima na terenu što je drastično uvećalo prvobitno planirane troškove, ali i produžilo vrijeme gradnje.

I dok inspekcijski organi tvrde da za novoizgrađeno dionicu autoputa Zeničku zaobilaznicu nema adekvatnih dozvola, s druge strane iz Javnog preduzeća Autoceste Federacije tek šturim saopštenjem obavještavaju javnost da je ista zatvorena zbog radova na mostu Klopče. Jedanaest kilometara plaćenih oko pola milijarde maraka nisu u funkciji, a do kada će tako biti, ostaje da se vidi.

Gradnja trajala sedam godina, nisu se mogli dogovoriti o cijeni cestarine

Gradnja tih 11 kilometara trajala je punih sedam godina, a iz Autocesta Federacije BiH to su objašnjavali složenom konfiguracijom tla te nepredvidivim izazovima poput klizišta i podzemnih voda.

Novoizgrađena dionica trebala je svečano biti puštena u promet 25. novembra, na Dan državnosti BiH, no prvi automobili prošli su tek pet dana kasnije, a razlog je bio u tome što tvrtka Autoceste nije mogla na vrijeme donijeti odluku o tome kolika će biti cijena cestarine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti