Svjetske agencije zabrinute: Da li ste svjesni šta se danas dešava u BiH?

08.12.2020. 12:56 / Izvor: Radiosarajevo.ba
Svjetske agencije zabrinute: Da li ste svjesni šta se danas dešava u BiH?

Pitanje je zdravstva, socijalne politike, ekonomije. Trebaju nam rješenja za društvo, jer nismo spremni za BiH 2070. godine, moramo sada nešto uraditi.

Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini i Populacioni fond UN (UNFPA) u saradnji sa Agencijom za statistiku Bosne i Hercegovine i entitetskim statističkim zavodima predstavili su danas u Sarajevu Analizu stanje stanovništva i Projekciju stanovništva za period 2020-2070. godine u BiH.

Iz UN-ove organizacije su upozorili da Bosna i Hercegovina spada u grupu zemalja s “najnižom niskom” stopom fertiliteta, ističući da će se najvažnija demografska posljedica dugoročnog niskog fertiliteta vidjeti kroz smanjenje ukupnog broja žena u reproduktivnoj dobi, a koji će još više dovesti do smanjenja ukupnog broja stanovnika.

Osim toga, kontinuirane emigracije mladih, radno sposobnih stanovnika u razvijene zemlje, kao i ubrzano starenje stanovništva imaće još i značajnije posljedice na stanovništvo i razvoj.

Ingrid Mcdonald, rezidentna predstavnica UN-a za Bosnu i Hercegovini kazala je da nažalost BiH gubi svoj dragocjeni resurs, svoje ljude.

John Kennedy Mosoti, regionalni predstavnik UNFPA istaknuo je da podaci pokazuju da je sve manje djece rođeno, te da sve više ljudi napušta našu zemlju.

On je postavio pitanje - da li smo svjesni šta se danas dešava u BiH i da li smo spremni za budućnost i dodao je da ovo nije pitanje brojeva i statistike, već je pitanje - da li smo spremni za BiH 2070. godine?

"Pitanje je zdravstva, socijalne politike, ekonomije. Trebaju nam rješenja za društvo, jer nismo spremni za BiH 2070. godine, moramo sada nešto uraditi, moramo pronalaziti rješenja za društvo", kazao je Kennedy.

Adnan Cerić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BIH naglasio je značaj zvanične statistike za BiH jer je to univerzalan jedinstevn jezik za sve donositelje odluka.

"Kvalitetni podaci su uslov za razvoj svakog društva. Zvanična statistika ima veliku ulogu u razvoju naše zemlje. Napredak BiH se mjeri na osnovu zvaničnih statističkih podataka i važno je da radimo na jačanju statističkog sistema u našoj zemlji", kazao je Cerić.

U ovoj i narednim godinama u cijelom svijetu pa i u BIH je kako proizvoditi podatke za statističke analize, istkanuo je on i kazao da se bh. institucije prilagođavanu novonastaloj situaciji.

"Naše institucije ostaju na putu ostvarenja primarnog cilja, odnosno da pružaju adekvatne podatke bh. stanovništvu", zaključio je Cerić.

Struktura sadašnjeg stanovništva se dosta promijenila. Poželjna je slika da imamo zdrav odnos starih, srednjoročnih i mladih. Starenje stanovništva implicira da se smanjuje broj radno aktivnih. Stvara se visok finansijski pritisak, jer su stari češće korisnici zdravstvenih usluga.

Istraživanje stanja populacije pokazuje nam da dolazi do velikih reginalnih nejednakosti. Imamo mjesta koja su rijetko naseljena. BiH je zemlja s jako visokim stepenom ovakvih nejednakosti", rekao je Vuković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti