Formirana Grupacija organskih proizvođača u RS

08.12.2020. 14:18 / Izvor: Akta.ba
Formirana Grupacija organskih proizvođača u RS

Danas je osnovana Grupacija organskih proizvođača, u okviru Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duhanske industrije Privredne komore Republike Srpske.

Povećanje obima organske proizvodnje hrane i zastupanje interesa proizvođača, neki su od osnovnih ciljeva danas osnovane Grupacije organskih proizvođača, u okviru Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duhanske industrije Privredne komore Republike Srpske.
 

Za predsjedavajućeg Grupacije, na konstitutivnoj online sjednici izabran je Radovan Anđelić iz privrednog društva Anđelić d.o.o. Trebinje, dok će funkciju zamjenika predsjedavajućeg obavljati Nedeljko Kusturić, iz privrednog društva Prirodno bilje d.o.o. Banja Luka.
 

Jedna od glavnih tema današnjeg sastanka bio je i Pravilnik o uslovima korišćenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda, o kojem će se Grupacija pisanim putem očitovati resornom ministarstvu,navedeno je u saopćenju.
 

Na sjednici je, između ostalog, rečeno da je značaj organske proizvodnje hrane, ali i povećana potražnja potrošača za proizvodima ove vrste u posljednje vrijeme rezultirala većim interesovanjem poljoprivrednih proizvođača sa prostora Republike Srpske za organskom proizvodnjom. 
 

Prethodnih godina među organskim proizvođačima sa prostora Republike Srpske najveću zainteresovanost izazivalo je sakupljanje šumskih plodova, ljekovitog bilja i gljiva, dok je proizvodnja povrća i voća, kao i žitarica, te njihove prerađevine u stalnom porastu.
 

Osnovna prednost organskih proizvođača u Republici Srpskoj, u odnosu na zemlje u regionu, je certifikat za obavljanje organske proizvodnje i prerade plodova saopćeno je iz Privredne komore RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti