KS dobija dva ministarstva obrazovanja, okoliš i komunalna privreda spojeni

18.12.2020. 08:17 / Izvor: Fena
KS dobija dva ministarstva obrazovanja, okoliš i komunalna privreda spojeni

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je jučer izmjenu Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija tog kantona.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je jučer izmjenu Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija tog kantona. 

Predlagač zakona, zastupnik Naroda i Pravde (NiP) Elmedin Konaković kazao je da je usvajanjem tih izmjena ministarstvo obrazovanja podijeljeno na dva, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

Također je dodao da su se ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te komunalne privrede i infrastrukture spojila u jedno. 

Konaković je istakao da već dugo postoji ideja da se ministarstvo obrazovanja razdvoji na dva dijela, zbog boljeg funkcioniranja obrazovnog sistema te naglasio da su zbog zakona o lokalnoj samoupravi koji je u nacrtu i kojim će se prenijeti nadležnosti komunalne privrede na niže nivoe vlasti, došli na ideju da spoje dva ministarstva u Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. 

"Na ovaj način nećemo naštetiti zaštiti okoliša i ovo je najbolje rješenje", poručio je Konaković te dodao da za ove izmjene nisu potrebna dodatna finansijska sredstva.

Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Mahir Dević istakao je da se usvajanjem tih izmjena zakona krši niz članova Poslovnika KS, jer su predložene u hitnom postupku.

"Nova vlada KS se može imenovati i bez ovog zakona, što znači da hitnost nije opravdana i poslat ćemo apelaciju Ustavnom sudu, nakon čega ćemo ući u pravnu anarhiju", istakao je Dević te dodao da Vlada KS koja je u ostavci, nije dala mišljenje o izmjeni zakona, a što je bilo njena obaveza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti