Vlada KS donijela Uredbu o uređivanju zelenih i rekreativnih površina

18.12.2020. 10:09 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS donijela Uredbu o uređivanju zelenih i rekreativnih površina

Vlada Kantona Sarajevo donijela je na jučerašnjoj sjednici Uredbu o uređivanju i održavanju zelenih i rekreativnih površina u Kantonu Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je na jučerašnjoj sjednici Uredbu o uređivanju i održavanju zelenih i rekreativnih površina u Kantonu Sarajevo.

"U proteklom periodu uočeni su problemi koji se odnose na održavanje ovih javnih površina, a posebno dječijih i sportskih igrališta, kao površina od posebnog i javnog značaja. Problemi se odnose na nekontrolisanu gradnju igrališta, raznolikost opreme i ugrađenog mobilijara, način njihovog korištenja i sigurnosti, te održavanja i finansiranja. Stvorena je objektivna potreba da se novim podzakonskim aktom preciznije regulišu navedena sporna pitanja, ali i definišu minimalni tehnički uslovi i standardi prilikom izgradnje, održavanja, načina korištenja i sigurnosti mobilijara", saopćeno je Službe za protokol i press KS.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS je, s ciljem unapređenja  i podizanja standarda u uređenju i održavanju zelenih i rekreativnih površina u Kantonu Sarajevo, sa posebnim akcentom na površine namijenjene najmlađoj populaciji, zajedno sa predstavnicima Grada Sarajeva i općina sa područja Kantona Sarajevo, kao i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Park", nadležnog za održavanje javnih zelenih površina, pripremilo prijedlog nove uredbe. Njome se reguliše način korištenja, održavanja, upravljanja i izgradnje, kao i nadzora nad ovim površinama, uz primjenu evropskih standarda za dječija igrališta.

Uredbom je, između ostalog, propisana obaveza da se oprema za dječije i sportsko igralište mora postaviti u skladu sa uputama proizvođača, te da se na opremu postavlja obavijest kojom se upozorava na rizike. Propisuje se i minimalni prostor između dva komada opreme na igralištu, kao i informacije koje treba da osigura proizvođač/dobavljač dječije i sportske opreme, u skladu sa standardima za dječija igrališta.

Propisane su i obaveze vlasnika igrališta u vezi sa izgradnjom i pregledom igrališta, uklanjanjem opreme koja predstavlja opasnost, kao i to da vlasnik može povjeriti obavezu održavanja nekom drugom pravnom licu, odnosno komunalnom preduzeću nadležnom za održavanje javnih zelenih površina.

U cilju sprečavanja ometanja noćnog mira i odmora u naseljenim mjestima, ograničeno je korištenje igrališta u vremenu od 22:00 sata do 06:00 sati idućeg dana. Također, propisano je da igralište ne smiju koristiti odrasle osobe i djeca za čiju dob ono nije namijenjeno, te je utvrđena zabrana konzumiranja alkohola, kao i uvođenje i hranjenje životinja na igralištu.

Uzimajući u obzir njihov značaj, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture je tokom ove godine organizovalo i finansiralo popravke na 144 dječijih i sportskih igrališta.

U toku je i cjelovita rekonstrukcija dva dječija igrališta na kojima se vrši zamjena i opravka rekvizita i mobilijara, te sanacija podloge i hortikulturno uređenje, koju Ministarstvo realizuje putem KJKP "Park", sredstvima od oko 60.000 KM. Također se vrši popravka kvarova i oštećenja mobilijara na još 30 dječijih i sportskih igrališta na kojima su postavljene 223 info-table, navodi se u saopćenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti