FMON: Nagrađeni najbolji učenici i studenti u FBiH

30.12.2020. 13:40 / Izvor: Akta.ba
FMON: Nagrađeni najbolji učenici i studenti u FBiH

Jednokratnom novčanom nagradom nagrađeno je 26 učenika osnovnih i 27 učenika srednjih škola iz svih deset kantona u Federaciji BiH.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i ove godine nagradilo je najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine, nastavljajući tradiciju dugu četrnaest godina i afirmirajući znanje kao najtrajniju vrijednost.

Jednokratnom novčanom nagradom nagrađeno je 26 učenika osnovnih i 27 učenika srednjih škola iz svih deset kantona u Federaciji BiH. Ovaj program je realiziran u saradnji s kantonalnim ministarstvima obrazovanja koja su bila zadužena da nominuju najbolje učenike osnovnih i srednjih škola s područja svojih kantona, i to prema kriterijima koje je utvrdilo ovo federalno ministarstvo.

Učenici osnovnih škola nagrađeni su sa po 650 KM i srednjoškolci sa po 750 KM. Učenicima su dodijeljene i diplome za postignute rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima u školskoj 2019/20. godini. Također, za 25 osnovnih i 27 srednjih škola koje pohađaju nagrađeni učenici uručena su priznanja za prepoznavanje, poticanje i usmjeravanje talentiranih učenika ka putevima utemeljenim na znanju.

Pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Nadija Bandić istakla je da su obrazovani i odgovorni mladi ljudi autentični, razvojni resurs u društvu.

" Obaveza svih nadležnih, na svim nivoima vlasti i u svim resorima, je da im omoguće uslove da razviju svoje sposobnosti i svojim znanjem i idejama daju doprinos neposrednim i širim zajednicama u kojima žive. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke kontinuirano izdvaja sredstva za podršku najboljim učenicima, a ove godine nismo bili u mogućnosti da organiziramo tradicionalnu manifestaciju, kao što smo činili prethodnih godina, pa smo diplome za postignute rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima u školskoj 2019/20. godini i Odluku o dodijeljenim sredstvima dostavili na kućne adrese, odnosno adrese škola, uz pismo zahvalnosti i podrške", kazala je Bandić.

Ove godine Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti nagradilo je i najbolje studente u Federaciji BiH za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2019/20. godini. Novčane nagrade, u iznosu od po 1.700 KM, dobila su 74 studenta, koje su nominirali fakulteti javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH, i to Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću, te Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Sveučilište u Mostaru. Također, podrška u iznosu od 1.900 KM,  odnosno 1.800 KM je osigurana i studentima Romima kao i studentima sa invaliditetom iz Federacije BiH koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti