Potpisan Memorandum: Stiže 250 miliona eura makrofinancijske pomoći EU za BiH

31.12.2020. 09:26 / Izvor: Akta.ba
Potpisan Memorandum: Stiže 250 miliona eura makrofinancijske pomoći EU za BiH

S obzirom na to da se radi o pomoći za više razina vlasti Memorandum su potvrdili i podržali ministri financija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas Memorandum o razumijevanju između Europske unije i Bosne i Hercegovine kojim je BiH omogućen zajam za makrofinancijsku pomoć  u iznosu 250 miliona eura. 

Ovaj memoranudm u ime EU potpisuje europski komesar za ekonomiju Paolo Gentilon, a u ime Centralne banke, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić

S obzirom na to da se radi o pomoći za više razina vlasti Memorandum su potvrdili i podržali ministri financija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko. 

Ministar Bevanda naglasio je kako je cilj makrofinancijske pomoći EU ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom virusa Covid-19 te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih financijskih institucija kao potporu za ekonomsku stabilnost. 

"Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 milijuna eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji kojeg smo također potpisali. Tim sporzumom reguliraju se procedure isplate pomoći BiH", objasnio je ministar Bevanda.  

Dodao je da je BiH duže vrijeme pregovarala o ovom zajmu jer su morale biti ispoštovane sve unutarnje procedure kao i mehanizam koordinacije tijekom odlučivanja.

"Najvažnije je da smo uspješno postigli dogovor svih nas unutar BiH te je to prihvatljivo za EU, a nastavak  aktivnosti propisan je upravo ovim memorandumom kao i našim zakonskim procedurama o zaduživanju", naglasio je ministar Bevanda. 

Ovim Memorandumom u skladu s prethodnim odlukama Europskog parlamenta i Vijećem Europske unije BiH stavljena je na raspolaganje makrofinancijska pomoć u iznosu od 250 milijuna eura u obliku zajma. 

Nakon potpisivanja, koje je zbog epidemioloških mjera završeno korespodentno i bez ceremonija,  ministar Bevanda zahvalio se  EU na spremnosti da pomogne Bosni i Hercegovini u ovom izrazito izazovnom vremenu te čestitao svim sudionicima na uspješno okončanim pregovorima. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti