Zabrinjavajući podaci IDDEEA: Bez lične karte više od 230.000 građana BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zabrinjavajući podaci IDDEEA: Bez lične karte više od 230.000 građana BiH

U IDDEEA pojašnjavaju da je Zakonom o ličnoj karti BiH propisano da je državljanin stariji od 18 godina sa prebivalištem u BiH dužan da ima ličnu kartu.

05.01.2021. 12:41 / Izvor: Glas Srpske

U BiH trenutno 230.051 građanin nema važeću ličnu kartu, odnosno nisu produžili ili zamijenili dokument koji im je istekao, pokazuju podaci Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

U IDDEEA pojašnjavaju da je Zakonom o ličnoj karti BiH propisano da je državljanin stariji od 18 godina sa prebivalištem u BiH dužan da ima ličnu kartu izdatu u mjestu prebivališta.

"Tim zakonom predviđeno je da će se kaznom od 30 do 300 maraka kazniti za prekršaj državljanin ako ne podnese zahtjev za izdavanje lične karte kada je obavezan da tako postupi", naveli su u IDDEEA i dodali da važeću ličnu kartu u BiH trenutno posjeduje 3.082.111 građana.

U IDDEEA ističu da je vozačka dozvola istekla za 236.474 građanina koji nisu podnijeli zahtjev za novu dozvolu, što je za skoro 12.000 više  u odnosu na kraj 2019. godine.

"Važeću vozačku dozvolu trenutno ima 1.412.108 građana sa aktivnim prebivalištem", dodali su u IDDEEA.

Komentarišući ove podatke advokat Miljkan Pucar kaže za “Glas Srpske” da je šokiran procentom građana koji nisu produžili ličnu kartu, koja je obavezan dokument.

"Veoma sam iznenađen činjenicom da tako veliki broj građana BiH nema važeću ličnu kartu i smatram da je to ne samo njihova, već i odgovornost institucija BiH koje su morale da reaguju na ovaj podatak. Građani daju ličnu kartu prilikom obavljanja različitih poslova, kao što je podizanje novca u banci. Lična karta koja je istekla je neupotrebljiv dokument", rekao je Pucar, upozorivši da su institucije bile dužne da pozovu građane da ispune svoju zakonsku obavezu i produže lični dokument.

Pucar ističe da ovo predstavlja i prekršajnu odgovornost.

"Sa vozačkim dozvolama situacija je ipak nešto drugačija. Vozačku ne morate da produžite ako ne želite više da vozite, ali sa ličnom kartom je drugačije, to je zakonska obaveza", rekao je Pucar.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović rekao je da je sigurno među onima koji nisu produžili vozačku dozvolu veliki broj neaktivnih vozača.

"Vjerovatno je veliki broj i onih koji su nagomilali neplaćene kazne u saobraćaju pa sve dok te dugove ne izmire ne mogu ni da produže vozačku dozvolu. Neregistrovanim vozilima smo u dobroj mjeri stali u kraj postavljanjem kamera, dok nesavjesni vozači i dalje voze po svome i tu je jedino moguće pojačati policijske kontrole", rekao je Radović.

Dodao je da je poseban problem kada vozač kome je istekla dozvola bude učesnik saobraćajne nezgode.

"Ukoliko nezgodu izazove vozač bez važeće vozačke dozvole, osiguravajuće društvo ima pravo regresa od tog vozača što je dodatni trošak i otežavajuća okolnost", pojasnio je Radović.

Ponovo na ispit

Miljkan Pucar ističe da se kroz posao susretao sa slučajevima da građani zaborave produžiti vozačku dozvolu te da onda po zakonu moraju ponovo da polažu vozački ispit.

"Uglavnom se to završavalo na tome da polažu samo testove", rekao je Pucar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti