Misija OSCE-a i Ambasada Švedske u BiH predstavile prioritete švedskog predsjedavanja

21.01.2021. 13:53 / Izvor: Akta.ba
Misija OSCE-a i Ambasada Švedske u BiH predstavile prioritete švedskog predsjedavanja

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Stromquist i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec predstavile su danas u Sarajevu prioritete švedskog predsjedavanja OSCE-om u 2021. godini.

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Stromquist i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec predstavile su danas u Sarajevu prioritete švedskog predsjedavanja OSCE-om u 2021. godini.

"Primarni fokus Švedske kao države koja predsjedava OSCE-om će biti povratak na osnovne, fundamentalne zadatke OSCE-a odbranu evropskog sigurnosnog poretka, pružanje podrške OSCE-ovom sveobuhvatnom konceptu sigurnosti i davanje doprinosa rješavanju sukoba u skladu sa međunarodnim pravom", istakla je ambasadorica Stromquist.

Dodala je da je pristup švedskog predsjedavanja zasnovan na OSCE-ovim zajedničkim principima i preuzetim obavezama, pravilima i alatima kreiranim sa ciljem sprečavanja i rješavanja sukoba i kriza, u svrhu izgradnje sigurnosti i za građane i za države.  

Ambasadorica Stromquist je naglasila da jedino kroz međunarodnu saradnju može doći do održivog rješenja za sigurnosne izazove sa kojima se Evropa trenutno suočava, te da je platforma koju OSCE pruža izuzetno važna u tom kontekstu.

"U Bosni i Hercegovini, fokus Švedske tokom predsjedavanja OSCE-om, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, će biti na izgradnji povjerenja i dijalogu, sveobuhvatnoj sigurnosti, uključujući borbu protiv korupcije, kao i na slobodi medija. Poštovanje ljudskih prava, jačanje demokratije, promocija vladavine prava i unapređenje rodne ravnopravnosti će biti sastavni dio našeg cjelokupnog djelovanja. Izgradnja mostova i uspostavljanje povjerenja je od ključne važnosti za izgradnju inkluzivnijeg i prosperitetnijeg društva za sve u BiH", istakla je Stromquist. 

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec naglasila je da će Švedska i OSCE u BiH  nastaviti da sarađuju sa domaćim i međunarodnim akterima na nadgradnji postojećih rezultata te širenju izgradnje povjerenja i dijaloga između pojedinaca i organizacija u BiH.

"U 2020. godini obilježeno je 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je donio mir BiH i osigurao mandat Misiji OSCE-a. Mnogo je napretka postignuto od tada, ali političke tenzije i dalje podrivaju upravljanje BiH i sprečavaju ovu državu da krene naprijed. Potrebno je ulagati trud u jačanje sveobuhvatne sigurnosti u BiH, koja je zasnovana na demokratskim principima, vladavini prava i poštivanju ljudskih prava", kazala je Kavalec.

Među prioritete djelovanja u ovoj godini navela je poboljašanje glasačkog procesa kako bi se osigurao integritet izbora, zatim pružanje podrške izmjenama i dopunama Izbornog zakona, povećanje učešća žena u politici, zatim aktivnosti na promociji rodne ravnopravnosti i inkluzivnih političkih stranaka i institucija.

"Tokom 2021. godine ćemo  udvostručiti rad na poboljšanju političke klime i boriti se protiv huškačke retorike. Podržat ćemo one koji teže izgradnji boljih odnosa u svojim zajednicama. Prioriteti naše misije i predsjedavajuće biće promocija ljudskih prava i odbrana medijskih sloboda. Nastavit ćemo raditi na vladavini prava, borbi protiv korupcije i nasilnog ekstremizma", rekla je Kavalec. 

Na kraju je naglasila da Misija OSCE-a u BiH ostaje i dalje spremna, zajedno s ovogodišnjim švedskim predsjedavanjem, pomoći BiH da prevaziđe izazove koje će donijeti ova godina. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti