Optuženi u "slučaju Respiratori" negirali krivnju

29.01.2021. 09:31 / Izvor: Fena
Optuženi u 'slučaju Respiratori' negirali krivnju

Optuženi u "slučaju Respiratori" danas su u Sudu Bosne i Hercegovine negirali krivnju po optužnici kojom se terete za više krivičnih djela, a u vezi s uvozom 100 respiratora iz NR Kine.

 Optuženi u "slučaju Respiratori" danas su u Sudu Bosne i Hercegovine negirali krivnju po optužnici kojom se terete za više krivičnih djela, a u vezi s uvozom 100 respiratora iz NR Kine. 

Radi se o respiratorima koje je uvezla firma "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

"Nisam kriv", glasio je odgovor Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, na upit sutkinje za prethodni postupak Enide Hadžiomerović pred kojom je održano ročište za izjašnjenje o krivnji.

Na isti način su se izjasnili i suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, koji se izjasnio kao vlasnik i pravni zastupnik firme "F. H. Srebrena malina" te ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suoptuženici u spomenutom predmetu.

Izjašnjenje o krivnji uslijedilo je nakon što je sutkinja Hadžiomerović optužene u ovom predmetu upoznala s njihovim pravima i obavezama, te načinima na koje mogu da se izjasne, uključujući tri opcije (nisam kriv, kriv sam ili odbijam da se izjasnim), odnosno moguće reperkusije svake od predočenih opcija.

Između ostalog, optuženi su potvrdili kako su optužnicu razumjeli i da su psihički sposobni, odnosno da nemaju smetnji da se izjasne.  

Optužnicu u predmetu Fadil Novalić i drugi, uključujući i pravnu osobu – firmu "F.H. Srebrena malina" d.o.o. Srebrenica, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je početkom decembra, a Sud BiH je potvrdio krajem istog mjeseca.

Novalić, Solak i Hodžić, kao i pravna osoba "F.H. Srebrena malina", terete se za krivična djela - udruživanje radi činjena krivičnih djela, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranjem novca, krivotvorenjem ili uništenjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, te krivotvorenjem službene isprave i povredom obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

Optužnicom optuženima u ovom predmetu se stavlja na teret počinjenje spomenutih krivičnih djela u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u FBiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Budući da su se optuženi izjasnili da nisu krivi, predmet će na temelju sačinjenog zapisnika biti proslijeđen određenom vijeću radi zakazivanja glavnog pretresa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti