Forto:Ove godine ćemo prepoloviti naknadu za šume, a 2022. skroz ukinuti

08.02.2021. 14:04 / Izvor: Akta.ba
Forto:Ove godine ćemo prepoloviti naknadu za šume, a 2022. skroz ukinuti

Hastahana je trebala ostati park, ali moguće da su prethodnici već odobrili gradnju.

Budžet Kantona Sarajevo je smanjen za 160 miliona KM, budžet koji je trebao biti u javnoj raspravi još u septembru 2020. godine. 

Premijer KS Edin Forto, u razgovoru za Akta.ba, kaže da je to novac od kojeg bi građani KS imali direktne koristi, jer se koristio i za plaćanje naknada, razvojne i druge programe.

NE OČEKUJU NOVI LOCKDOWN

"S obzirom na to da budžet Kantona Sarajevo nije bio usvojen u trenutku kada smo preuzeli mandat, iako je to bila zakonska obaveza prethodnog saziva Vlade, nama je prebačeno da sastavimo Nacrt budžeta za 2021. godinu i da mi budemo ti koji će građanima i građankama saopštiti da su se prilivi u budžet smanjili za 160 miliona konvertibilnih maraka. Sada tog novca više nema. Moram naglasiti da to nije ničija krivica. Ovakvo stanje je direktna ekonomska posljedica pandemije. Također, u toku je pregled svega što je urađeno kada su u pitanju projekti koje smo započeli u prvom dijelu mandata, ali i odluke koje je donijela Vlada u prošlom sazivu i projekti koje su započeli. Budžet je usvojen na hitnoj sjednici 3. februara i manji je za 160 miliona KM. Mi, na žalost, nismo imali drugog izbora već da Nacrt budžeta uputimo u hitnu proceduru. Nacrt budžeta je trebao biti u javnoj raspravi još u septembru 2020, prije skoro pola godine, ali to nije urađeno iz meni nepoznatih razloga. Vlada Kantona Sarajevo će učiniti sve da građanke i građani ne osjete posljedice smanjenja budžeta, posebno kada su u pitanju usluge na koje Vlada KS može utjecati, kao što su sigurnost, zdravstvo, obrazovanje, socijalna i boračka davanja. Prilivi u budžet su smanjeni i svjesni smo da postoji mogućnost da dodatno smanje. Tražimo načine kako da nadomjestimo smanjenja. Ugrožene kategorije građana u KS ove posljedice ne smiju osjetiti nikako", rekao nam je Forto. 

Dodaje da, uprkos ovakvoj situaciji, neke usluge za građanke i građane Sarajeva će se sasvim sigurno poboljšati, poput drive-in testiranja, što bi trebalo rasteretiti domove zdravlja, a stižu i novi trolejbusi... 

Govoreći o stanju privrede, a upitan na koji način će Vlada KS pomoći ugostiteljima, obrtnicima, zanatlija, turističkim radnicima... Forto kaže da su u Budžetu planirani poticaji privredi te da misli da novog lockdown-a neće biti. 

"Privreda je na koljenima u cijelom svijetu, ne samo u Kantonu Sarajevo. Budžet je usvojen, a u budžetu su planirani poticaji privredi. Svjesni smo činjenice da će opravak turizma i ugostiteljstva trajati duže nego što se to prvobitno mislilo. Ipak, ne očekujemo novi lockdown u Kantonu Sarajevo, što, vjerujem, za mnoge ugostitelje i turističke radnike znači jako mnogo. Mjere koje je odredio i koje će ubuduće određivati Krizni štab KS će se morati poštovati, ali novi lockdown ne očekujemo. Pored toga, ove godine planiramo prepoloviti naknadu za šume kao parafiskalni namet i očekujemo da ćemo ovu naknadu potpuno ukinuti 2022. godine. Želimo pojednostaviti poslovanje, a radit ćemo na ubrzavanju ekonomske aktivnosti kako bismo što prije sanirale posljedice pandemije, zadržali postojeća i stvorili nova radna mjesta", istakao je Forto. 

TUŽBE RADNIKA SVAKI DAN VEĆE

Budućnost GRAS-a je godinama unazad neizvjesna...Ni Vlada nije sigurna hoće li planovi oporavka ovog preduzeća značiti spas. 

"U prvom dijelu mandata je Vlada KS naručila nove trolejbuse koji bi trebali stići krajem godine. Sve je pripremljeno za nabavku novih tramvaja. Dakle, riječ je o potpuno novim vozilima, a ne polovnim! Ovo će uveliko olakšati građanima Sarajeva. Također, planirano je vraćanje trolejbuske linije do Vogošće, proširenje tramvajske linije do Hrasnice, i mnogi drugi projekti. Vlada na čelu sa Mariom Nenadićem je potpisala Sporazum sa GRAS-om kojim se obavezala da će se iz budžeta Kantona godišnje izdvajati oko 50 miliona KM kako bi ovo preduzeće u narednih deset godina izmirilo svoje dugove. Međutim, u ovom trenutku nismo sigurni da li će taj Sporazum uspjeti spasiti GRAS, s obzirom na to da su, prema tom Sporazumu, radnici trebali odustati od svojih potraživanja po tužbama. Radnici nisu odustali i sada imamo situaciju da GRAS-u svakodnevno stižu tužbeni zahtjevi na naplatu i njihovi su računi blokirani. To za radnike u konačnici znači da ne mogu primiti plate. Potraživanja od GRAS-a po tužbama radnika se svakodnevno uvećavaju!", kaže Forto. 

Najavljeno je mnogo planova, projekata, kratkoročnih, dugoročnih...  Forto ističe da je teško izdvojiti jedan kapitalni projekat koji je najneophodniji - od izgradnje Prve transverzale i prilagođavanja gradskog prevoza i uvođenja novih linija u skladu sa novim saobraćajnim rješenjima, do izgradnje i rekonstrukcija škola i predškolskih ustanova. 

"Ono na čemu mi posebno insistiramo jeste utopljavanje zgrada i kuća i zamjena individualnih peći kako bi građani Sarajeva što prije mogli početi disati čist zrak", rekao je. 

GRAĐANI ĆE NADZIRATI RAD INSTITUCIJA

Kao prioritet su naveli i zabranu zapošljavanja srodnika imenovanih zvaničnika u kantonalne firme i institucije i to kroz Zakon o nepotizmu. Da li to znači da će građani konačno dobiti rezultate internih istraga, revizije zapošljavanja, raznih afera koje nikad nisu dobile epilog u bivšem sazivu Vlade?

"Podsjetit ću Vas da je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Tužilaštvu već predao nekoliko predmeta u kojima postoji sumnja da sadrže elemente korupcije. Rezultati će zavisiti isključivo od rada Tužilaštva, ali će Vlada Kantona nastaviti tražiti konkretna rješenja ovog problema kroz nove zakone i uspostavljanje registara. Na taj način ćemo, s jedne strane, sprečavati pojavu korupcije koliko god je to moguće, ali i građanima dati mogućnost da sami vrše nadzor nad transparentnošću svih javnih institucija i preduzeća u Kantonu Sarajevo. Zakon o nepotizmu, nakon opsežne stručne rasprave i analize najboljih praksi Evropske unije, ulazi u parlamentarnu proceduru", naglasio je Forto. 

Za kraj, premijera smo pitali šta će biti s Hastahanom... 

" To je pitanje za Općinu Centar. Poznavajući načelnika Srđana Mandića, vjerujem da se slažemo u tome da je Hastahana trebala ostati park, ali moguće je da su naši prethodnici već odobrili gradnju", poručio je Forto. 

B.K. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti