U RS gorivo jeftinije nego u Federaciji BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U RS gorivo jeftinije nego u Federaciji BiH

I dok bilježimo poskupljenje namirnica, rastu i cijene goriva u našoj zemlji.

15.02.2021. 08:00 / Izvor: BHRT

I dok bilježimo poskupljenje namirnica, rastu i cijene goriva u našoj zemlji. Samo u posljednjih nekoliko dana na pojedinim pumpama, cijene goriva više su za pet feninga, a kako kažu stručnjaci iz ove oblasti, može se očekivati da će se trend rasta cijena nastaviti i u narednom periodu. Ono što je nedoumica je zašto je u Republici Srpskoj gorivo jeftinije u odnosu na Federaciju?

Na benzinskim pumpama širom Federacije BiH došlo je do poskupljenja goriva. Trenutna prosječna cijena litra benzina iznosi 1,96 KM, a dizela 1,94 KM.

Ovaj rast goriva koji je od 1,50 KM od prije nekoliko mjeseci, pa do sada došao na gotovo – dvije KM pokazuje koliko je već cijena goriva za četiri mjeseca porasla, i naravno ogromne razlike od pumpe do pumpe. Ta razlika među pumpama posebno je vidljiva i u RS.

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci ističu da je prije nekoliko dana benzin koštao 1,82 KM, a sadašnja cijena mu je 1,89 KM po litru. A na benzinskim pumpama u Bijeljini cijene goriva ipak su niže, tako da litar benzina košta 1,74 KM, kao i dizela.

"Postoji određen zakonski okvir u kome se kreću i one koriste svaki put taj maksimum, koriste ono što država ne može da im zabrani. Država određuje odnos prema sebi u vidu akciza – ostalo je slobodno formiranje cijena", objasnila je Snežana Šešlija iz Udruženja "Tolerancijom protiv različitosti-Toper".

Ovakva poskupljenja rezultat su globalnih dešavanja, konkretno ograničavanja ponude od Organizacije zemalja izvoznica nafte, kažu ekonomski analitičari.

"Bosna i Hercegovina kao država ne može utjecati na ova nova dešavanja u vezi s cijenom nafte i naftnih derivata. Dolazi do stabilizacije istih jer je prošle godine došlo do drastičnog pada cijene ovog energenta, zbog blokade bilo kojih društvenih i ekonosmkih aktivnosti. Slične stvari se dešavaju i u regionu, konkretno u Hrvatskoj i Srbiji", rekao je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Tako je i novim poskupljenjem gorivo u Federaciji BiH za pet do 10 feninga skuplje u odnosu na Republiku Srpsku. U 2021. godini stručnjaci predviđaju da će nakon visokog procenta imunizacije stanovništva potražnja za naftom rasti. Iako parametri već pokazuju da su cijene nafte u porastu više od 10 dana zaredom, što je najduži period poskupljenja u protekle dvije godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti