KS: U 2020. zaprimljen 131 prijedlog za pokretanje stečajnog postupka

24.02.2021. 09:13 / Izvor: Akta.ba
KS: U 2020. zaprimljen 131 prijedlog za pokretanje stečajnog postupka

U BiH blokirano 96.414 računa poslovnih subjekata, a 52.250 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je prošlog mjeseca ažurirani popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH. U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da je u BiH blokirano 96.414 računa poslovnih subjekata te da 52.250 firmi ima blokiran bar jedan račun.

U odnosu na izvještaj iz prethodnog mjeseca, broj blokiranih računa poslovnih subjekata povećan je za 417 (u prethodnom izvještaju 95.997), dok je broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun, također, povećan i to za 68 (prethodni izvještaj 52.182).

Poređenja radi, u prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

S druge strane, a prema podacima Općinskog suda u Sarajevu, prošle godine Privredno odjeljenje ovog Suda je zaprimilo 131 prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.

"Od tog broja,103 je riješeno", kazali su za Akta.ba u ovom Sudu. 

Stečajni postupci u našoj zemlji traju jako dugo. 

Podsjetimo, Ured za reviziju FBiH u novembru prošle godine objavio je poseban Izvještaj - Efikasnost stečajnog postupka u FBiH" u kojem su upozorili na manjakovosti postojećih zakona. Upozorili su da, pored velike štete za privredne subjekte koji se nisu oporavili nakon stečaja, indirektno trpi i Budžet FBiH, a zbog uvezivanja staža radnicima koji su u stečajnim postupcima ostali bez posla. 

" Stečajni postupci u BiH traju 3,3 godine" , piše u Izvještaju. Evropski prosjek je 1,7 godina. 

Analiza je pokazala da su predmeti iz uzorka zbirno trajali 9.415 mjeseci, na osnovu čega je procijenjeno da su troškovi za rad stečajnih upravnika iznosili minimalno 7,9 miliona KM. Da su ovi predmeti bili riješeni u optimalnim rokovima, period njihovog trajanja bio bi značajno kraći, 3.366 mjeseci, te bi prema procjenama, troškovi koji se odnose na rad stečajnih upravnika iznosili 2,8 miliona KM. Mogla se ostvariti ušteda u minimalnom iznosu od 5,1 milion KM, navodi se u revizorskom izvještaju.

Osim toga, važećim Zakonom o stečajnom postupku nije određena instutucija nadležna da nadzire poštivanje roka propisanog za podnošenje prijedloga za pokretanje stečaja i da preduzima neophodne radnje u slučaju nepokretanja ili neblagovremenog pokretanja stečajnog postupka.

Nije precizirano ni ko treba da pokreće prekršajni postupak u ovom slučaju. Zakonom nije utvrđen rok za okončanje stečajnog postupka, iako je vremenski aspekt jedan od najbitnijih faktora za efikasnost stečajnog postupka.

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti