Hoće li građani BiH ikada dočekati cjepivo

24.02.2021. 08:30 / Izvor: BHRT
Hoće li građani BiH ikada dočekati cjepivo

Dok se stanovništvo zemalja u regiji cijepi, građani Bosne i Hercegovine i dalje čekaju da to riješi država koja zasad šuti i čeka.

Županije poduzimaju inicijative za zajedničku nabavku. Za samostalnu nabavku postoje zakonske prepreke. Postavlja se pitanje mogu li zajedničkom inicijativom, uz pomoć Federalnog ministarstva zdravstva, uspjeti u svojoj namjeni. Razgovori o tome očekuju se krajem tjedna.

Država. Resorna ministrica Ankica Gudeljević nas poziva da budemo strpljivi kada je riječ o dolasku cjepiva. Država šuti, čeka isporuku putem COVAX mehanizma. Stav poznat. Nadaju se da će cjepivo stići početkom idućeg mjeseca. A već na početku sve je bilo jasno.

"Ministratvo civilnih poslova niti u svom radu niti planu niti proračunu nemapredviđena sredstva za nabavku cjepiva, to je preduvjet, ne mogu ja krenuti u prgovore o cijeni ili dobavljaču, a drugi plaćaju", kaže ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Entiteti. Republika Srpska je započela imunizaciju zdravstevnih radnika. No, za sada od najave da će do kraja veljače stići još 200 tisuća doza cjepiva "Sputnjik VE" nema ništa.

Za to vrijeme u Federaciji muk. Istina, bilo je najava, ali na tome je ostalo.

"U smislu istraživanja tržišta mi smo se obratili Krajina lijeku s upitom možemo li i koliko možemo dobiti cjepiva Sputnjik za Federaciju", kaže Snježana Bodnaruk, tajnica Ministarstva zdravstva FBiH.

Županije. Svjesne, kako kažu, da građani ispaštaju zbog političke nespremnosti države, pokušat će poduzeti konkretne korake. Iako postoji zakonska prepreka, jer županija ne može biti uvoznik i distributer, pregovara samo sa državom, ostalo je da se ujedine u zajedničkoj nabavci cjepiva.

Inicijativa pokrenuta u Tuzlanskoj županiji.

"Vlada Tuzlanske županije pokreće inicijativu da to učinimo zajedno svih deset županija Federacije Bosne i Hercegovine s narudžbom kod izravnih isporučitelja. Već smo ostvarili prve kontakte s Federalnim ministarstvom zdravstva koje je otvoreno za suradnju", kažu iz te županije.

Doznajemo, ovoj inicijativi bi se prva mogla priključiti Sarajevska, koja je ranije predlagala objedinjenje narudžbe, ali odgovor iz Ministarstva civilnih poslova nisu dobili. Najveći problem za županije je nabavka manjih količina cjepiva, recimo 200 tisuća za Sarajevsku. Na pitanje zašto se počinju pregovori s domaćim veledrogerijama za nabavku cjepiva, premijer Forto odgovara.

"To je sekundarno pitanje, da me ne shvatite pogrešno iz sljedećeg razloga. Zakon propisuju da bilo koji registrirani uvoznik iz cijele BiH može nam nuditi cjepivo i mi možemo od nje kupiti. Nažalost, kao županija nismo mogli ići u izravne pregovore u inostranstvo jer nam to zakon ne predviđa", ističe Forto.

"Svaka mogućnost koja nam se ukaže, koja se ukaže da unaprijedimo ovaj proces, ja sam spreman, mi iz ZDŽ ćemo se odazvati i dati svoj doprinos. Još nisam dobio poziv, ako dobijem, odazvat ću se i sugurno ćemo sudjelovati", kaže Adnan Jupić ministar zdravstva ZDŽ.

A pitanje zašto domaće veledrogerije ne žele ili nisu spremne sudjelovati u nabavci je priča za sebe. Siptomatično, rijetki su danas bili spremni govoriti o ovome. Dok neki o ovome uopće ne razmišljaju, iz veledrogerije Sarajevofarm nešto konkretniji.

"Poteškoće u nabavi cjepiva protiv koronavirusa su rezultat stroge kontrole proizvođača/distributera, tako da je nabava moguća samo uz navedene ovlasti, količine nabave i potporu Vlade, bez koje mi kao veledrogerija ne možemo stupiti u pregovore, iako već imamo potencijalne dobavljače koji čekaju tražene autorizacije kako bi nam poslali službene ponude i dokumentaciju potrebnu za uvoz. Napominjemo i kako je program cijepljenja strogo definiran i kontroliran, tako da ne postoji mogućnost da bilo koja veledrogerija uveze i prometuje cjepiva bez odobrenja nadležnih institucija", naglašava Jupić.

A da stvari budu jasnije, zadnji smo u regiji po cijepljenju. Srbija prigode koristi, pa je tako već više od milijun cijepljenih. Poražavajući u toj statistici je veliki broj državaljana Bosne i Hercegovine, koji nisu baš toliko strpljivi da čekaju trome bh. vlasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti