Košarac: Federacija BiH usporava proces izvoza konzumnih jaja u EU

24.02.2021. 12:00 / Izvor: SRNA
Košarac: Federacija BiH usporava proces izvoza konzumnih jaja u EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozvao je nadležne institucije u Federaciji BiH da intenziviraju aktivnosti i dostave neophodne podatke kako bi bio odobren program kontrole salmonele.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac pozvao je nadležne institucije u Federaciji BiH da intenziviraju aktivnosti i dostave neophodne podatke kako bi Bosni i Hercegovini bio odobren program kontrole salmonele, što je uslov za odobravanje izvoza konzumnih jaja u Evropsku uniju.

Ovaj program podrazumijeva smanjenje broja zaraženih životinja na godišnjem nivou i računa se na nivou BiH, no zbog činjenice da uzorkovanje nije provedeno na svim farmama u Federaciji BiH, trenutno to nije moguće provesti, saopšteno je iz Ministarstva.

Košarac je pozdravio aktivnosti koje je Republika Srpska realizovala na ovom planu, ali i izrazio zabrinutost zbog činjenice da Federacija BiH koči proces izvoza konzumnih jaja u EU.

"Nedopustiva je tromost nadležnih institucija Federacije BiH u ovom slučaju. Njihova obaveza je da završe svoj dio posla, ali to nisu uradili. Takvo ponašanje usporava naša nastojanja i potrebu da domaćim privrednicima omogućimo izlazak na tržište EU i zaštitimo domaću proizvodnju", poručio je Košarac.

On je naglasio da su u međuvremenu ispunjeni ostali uslovi EU u vezi sa mogućnošću izvoza konzumnih jaja iz Bosne i Hercegovine.

"Očekujem i apelujem na nadležne institucije Federacije BiH da u promptnom roku dostave kompletan izvještaj o službenim kontrolama i uzorkovanjima na svim farmama. To je ključni korak u otvaranju evropskog tržišta za naše proizvođače i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta", zaključio je Košarac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti