Usvojena tužba Alumine protiv Ukio banke i Pavgorda

24.02.2021. 12:09 / Izvor: SRNA
Usvojena tužba Alumine protiv Ukio banke i Pavgorda

Prvostepenom presudom se utvrđuje da su ništavne tri zaloge upisane na imovini Alumine ukupne vrijednosti 154 miliona KM.

Prvostepenom presudom Okružnog privrednog suda u Banjaluci u cijelosti se usvaja tužbeni zahtjev Kompanije "Alumina" iz Zvornika protiv Društva "Pavgord" DOO Foča i litvanske "Ukio banke", saopšteno je danas iz ove kompanije.

Prvostepenom presudom se utvrđuje da su ništavne tri zaloge upisane na imovini "Alumine" ukupne vrijednosti 154 miliona KM.

U ovom sporu, Okružni privredni sud je prihvatio argumentaciju advokata kompanije "Alumina" koja se tiče flagrantnog kršenja zakona i protivpravnog postupanja tadašnjih litvanskih vlasnika i uprave prilikom zaključenja i upisa ovih zaloga, a koje su značajno opteretili imovinu "Alumine" i ugrozile opstanak fabrike.

Važnost ove presude je višestruka za dalju budućnost i nesmetan razvoj "Alumine", a sa druge strane pokazuje svu protivpravnost i osionost pojedinaca učinjenu u aprilu 2017. godine, kada je upravo po osnovu sada ništavih zaloga, Osnovni sud u Zvorniku blokirao račune "Alumine" na iznos veći od 154 miliona KM.

I tada je bilo jasno da famozni dug ne postoji, da su zaloge date i upisane na nezakonit način, uz kršenje svih sistemskih zakona Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Sada se i sudskim putem dokazuje da je višemilionska blokada računa, koja je "Alumini" napravila višemilionsku materijalnu i reparacionu štetu, bila potpuno nezakonita, navedeno je u saopštenju.

S tim u vezi, po okončanju postupka, "Alumina" će naknadu za ovu štetu potražiti sudskim putem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti