Hoće li Vlada KS danas uvesti strožije mjere?

03.03.2021. 08:43 / Izvor: Akta.ba
Hoće li Vlada KS danas uvesti strožije mjere?

Prema riječima Forte, zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u KS-u, moguće je uvođenje restriktivnih mjera u smislu skraćenja radnog vremena.

Danas bi trebala biti održana sjednica Vlade Kantona Sarajevo na kojoj će biti razmatrana i mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera u borbi protiv koronavirusa.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio za medije kako će se prijedlog novih mjera naći na današnjoj sjednici Vlade KS. Prema riječima Forte, zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u KS-u, moguće je uvođenje restriktivnih mjera u smislu skraćenja radnog vremena.

U Kantonu Sarajevo je u posljednja 24 sata testiran 901 uzorak na koronavirus od čega je pozitivnih 348. Preminulo je pet osoba. Jučer je u Kantonu Sarajevo prijavljeno 274 zaraženih, što potvrđuje značajno povećanje broja zaraženih na dnevnom nivou.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donio je naredbu koja je stupila na snagu 25. februara.

Između ostalog, ovom naredbom zabranjena je organizacija svih javnih okupljanja u grupama većim od 30 lica, organizacija za sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode), kao i organizacija muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

Naređeno je propisno nošenje zaštitnih maski, kao i obavezno propisno pridržavanje zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Naređena je i organizacija radnog vremena u periodu od 5 do 23 sati svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpe stanice, objekti za smještaj i dr.), priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, i dr.) i svim tržnim centrima uz obavezno prisustvo COVID redara u okviru radnog vremena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti