Najviše ih je u apoenu od 50KM: Kako prepoznati lažne konvertibilne marke?

03.03.2021. 09:47 / Izvor: Akta.ba
Najviše ih je u apoenu od 50KM:  Kako prepoznati lažne konvertibilne marke?

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH), u 2020. godini, registrovano je manje krivotvorenih novčanica i kovanog novca konvertibilne marke u odnosu na 2019. godinu

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH), u 2020. godini, registrovano je manje krivotvorenih  novčanica i kovanog novca konvertibilne marke u odnosu na 2019. godinu. U prošloj godini je, od ukupnog broja novčanica koje su došle na vještačenje u CBBiH, registrovano 410 komada krivotvorenih novčanica konvertibilne marke, što je za 9,49% manje u odnosu na 2019. godinu, te 729 komada krivotvorenog kovanog novca konvertibilne marke, što je za 36,94% manje u odnosu na godinu ranije.

CBBiH kontinuirano radi na informisanju građana o zaštitnim elementima novčanica i kovanog novca konvertibilne marke kako bi i sami mogli razlikovati originalnu novčanicu i kovanicu od krivotvorine, te se na taj način zaštititi od mogućih prevara.

"Stoga CBBiH redovno obavještava građane da, kod prepoznavanja krivotvorina, obrate pažnju na to da osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitna obilježja koja se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme. Tako, na primjer, kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra", pojašnjavaju iz CBBIH. 

Krivotvorene kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i sl.

Ukoliko se desi da građani posumnjaju da se kod njih nalazi krivotvorena novčanica i kovanica, mogu je predati organima ministarstava unutrašnjih poslova. Detaljnije informacije o zaštitnim obilježjima dostupne su i na web stranici CBBiH.

Od ukupnog broja krivotvorina konvertibilne marke u 2020. godini, najviše je bilo u apoenu od 50 KM (185 komada), zatim od 100 KM (129 komada), te u apoenu od 20 KM (77 komada). U pogledu apoenske strukture krivotvorenih kovanica, najviše je krivotvoren apoen od 1 KM (660 komada), zatim od 5 KM (66 komada),  a najmanje apoen od 2 KM (3 komada).

U 2020. godini, registrovano je i 925 komada krivotvorenih novčanica ostalih valuta, od čega najviše novčanica eura, 679 komada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti