Nove mjere: Od danas veći broj policajaca na ulicama Sarajeva

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nove mjere: Od danas veći broj policajaca na ulicama Sarajeva

Pozvao je građane da od danas poštuju naredbe i upozorenja policijskih službenika i da se stave u funkciju zdravlja stanovnika.

05.03.2021. 07:46 Izvor: / N1

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica rekao je sinoć po završetku cjelodnevne sjednice Vlade Kantona Sarajevo a koja se održala u vezi sa pogoršanom epidemiološkom situacijom, da će od danas iz MUP-a KS angažovati veliki broj policijskih snaga na kritičnim tačkama i bit će vidljivi građanima KS.

“Policijski službenici će izdavati upozorenja i niti jedan život nije skuplji od jedne kazne koja se može platiti. Kazne su od 500 do 1.500 KM i naši policijski službenici će pored upozorenja izricati i kazne. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, potrebno je na sve načine da pojačamo implementaciju mjera koje su u funkciji javnog zdravlja“, istakao je sinoć Katica.

Kazao je i da će iz MUP-a KS raditi na mjerama implementaciji mjera zabrane okupljanja više od 30 osoba na otvorenom i više od 10 osoba na privatnim zabavama i u tim smislu će preduzimati prekršajne sankcije koje su im na raspolaganju.

Pozvao je građane da od danas poštuju naredbe i upozorenja policijskih službenika i da se stave u funkciju zdravlja stanovnika.

I premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je sinoć nakon završetka sjednice kako su odlučili da idu u značajno pojačanje implementacije postojećih mjera.

“Nakon cjelodnevnog zasjedanja donijeli smo mjere. Odlučili smo da idemo suštinski u značajno pojačanje implementacije postojećih mjera. Ako se trend rasta nastavi i ako naši napori ne uspiju u narednim danima, sasvim je moguće da dođe do potpunog zatvaranja”, rekao je on uputivši apel građanima da se čuvaju i poštuju mjere.

-Naređuje se javnim ustanovima primarnog nivoa zdravstvene zaštite da se izolacija za potvrđene i članove zaraženih u trajanju od 14 dana

-Tržnim centrima, trgovinama na malo i veliko van tržnih centara, ugostiteljima i ostalim uslužnim djelatnostima se nalaže angažovanje Covid redara koji će biti zaduženje za nadzor sprovođenje mjera

-Ugostiteljskim objektima, kinima i pozorištima nalaže se da stave obavještenja o ukupnom broju osoba koje mogu boraviti u odnosu na površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno 7 kvadratnih metara

-Nalaže se dezinfekcija vozila javnog prijevoza dva puta dnevno i prozračavanje između vožnji

-Nalaže se prisustvo Covid redara u vozilima javnog prijevoza

-Nalaže se povećanje broja testiranja radnika u zdravstvu i školama

-Daje se podrška uposlenicima inspekcijskih organa

Podsjetimo, premijer KS je tokom jučerašnjeg dana iznio niz zaključaka, naglasivši da nisu definitivni, jer sjednica Vlade KS se nastavlja.

Mjere koje su usvojene:

-Nalaže se JU Dom zdravlja da sa evidencije Službe za zapošljavanje angažuje 15 doktora medicine, 15 medicinskih sestara i 20 higijeničara

-Nalaže se da Opća Bolnica s evidencije Službe za zapošljavanje angažuje 40 medicinskih sestra i najmanje 3 inžinjera radiologije

-Zadužujemo Federalno ministarstvo zdravstva da od Federalne agencije za upravljanje o uzetoj imovini zatraži informaciju o smještajnim kapacitetima u KS-u

-Otvaranje novog drive in punkta

-Nalaže se ZZOKS da nabavi 20.000 rapidnih covid testova

-Nalaže se ZZOKS da osigura sredstva za PCR testiranje

-Nalaže se zdravstvenim ustanovama da odrede patronažne službe za pacijente koji se liječe u kućnim uslovima

-Nalaže se da ZZOKS pokrene postupak kod ovlaštenih dobavljača boca za kisik za kućnu upotrebu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti