U Sarajevu se zatvaraju tržni centri i ugostiteljski objekti

09.03.2021. 07:33 / Izvor: Akta.ba
U Sarajevu se zatvaraju tržni centri i ugostiteljski objekti

Zabranjuje se rad svim poslovnim subjektima izuzev djelatnostima koje se bave prodajom prehrambenih proizvoda, apoteka, benzinskih pumpi, zdravstvenih ustanova, javnog prijevoza.

Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada KS je na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donijela odluku kojom se od petka (12. marta 2021. godine) u 20:00 sati pa do ponedjeljka (15. marta 2021. godine) do 07:00 sati zabranjuje se rad svim poslovnim subjektima izuzev djelatnostima koje se bave prodajom prehrambenih proizvoda, apoteka, benzinskih pumpi, zdravstvenih ustanova, javnog prijevoza, saopćio je premijer KS Edin Forto.

Dodao je kako je ugostiteljskim objektima u navednom periodu dozvoljena isključivo djelatnost dostave hrane i to do 23:00 sata. Sportska takmičenja i treninzi na otvorenom su dozvoljeni tokom trajanja propisane zabrane, ali bez publike. Premijer Forto je naglasio kako su sve ranije saopštene mjere i dalje na snazi.

Ova odluka donesena je temeljem analize Kriznog štaba. Ministar zdravstva Haris Vranić istaknuo je podatak da je samo u prvih sedam dana marta bilo više pacijenata u COVID ambulantama, nego tokom cijelog februara.

"Novi soj brzo se širi, za pet dana se razvija teška klinička slika a sve češće i među pacijentima mlađe životne dobi. Svaki treći testirani građanin je pozitivan na COVID", rekao je ministar Vranić iznoseći podatak da su bolnički kapaciteti puni i da je u njima trenutno smješteno 429 COVID pacijenata.

Prema procjenama Kriznog štaba, u narednih 15 dana potrebno je osigurati kapacitete za zbrinjavanje COVID pacijenata, zbog čega će biti otvorena privremena COVID bolnica sa 100 kreveta.

"Ne može Kanton Sarajevo kontrolisati kretanje u Bosni i Hercegovini. Zato pozivamo federalni nivo vlasti da hitno donese mjere kojim će se spriječiti širenje koronavirusa na području FBiH, a državni nivo vlasti da uvede PCR testiranje za sve koji ulaze u našu zemlju", rekao je premijer.

Najavio je da će se i dalje svakodnevno pratiti epidemiološka situacija.

Procjena struke je da su za širenje virusa najriskantniji periodi tokom neradnih dana, odnosno tokom vikenda, kada svjedočimo najvećem broju okupljanja i interakcije među ljudima. Zato je ova mjera i donesena. Ukoliko se svi budemo pridržavali donesenih mjera, možda ćemo već u narednoj sedmici broj novozaraženih staviti pod kontrolu”, zaključio je premijer Forto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti