Mora se požuriti sa vakcinacijom u FBiH jer ističe rok vakcinama

10.03.2021. 09:36 / Izvor: N1
Mora se požuriti sa vakcinacijom u FBiH jer ističe rok vakcinama

Danas će početi vakcinacija zdravstvenih radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Mora se požuriti jer rok vakcinama ističe za 20 dana. A šta onda jer, ne zaboravimo, ima i druga doza.

Danas će početi vakcinacija zdravstvenih radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Mora se požuriti jer rok vakcinama ističe za 20 dana. A šta onda jer, ne zaboravimo, ima i druga doza.

Vakcine su već stigle u Zeničko-dobojski kanton. Ukupno 740 doza. One će biti distribuirane u domove zdravlja u svim gradovima i općinama ovog kantona, te u Kantonalnu bolnicu Zenica i Opću bolnicu Tešanj.

"One su namijenjene za vakcinisanje zdravstvenih radnika koji su u direktnom kontaktu sa COVID pozitivnim pacijentima. Nadamo se da će ubrzo biti osigurane i dodatne količine. Uz zdravstvene radnike, prioritet u vakcinisanju će biti osobe smještene u domove za brigu o starim licima, te hronični bolesnici", kaže doktor Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Kad je riječ o vakcinama – koje je predsjednik Srbije – uručio Bosni i Hercegovini, procedure su sljedeće: kada se osoba vakciniše, optimalan period da se uradi revakcinacija je četiri do šest mjeseci. Maksimalno, u iznimnim slučajevima, dvanaest. Ako vakcinama, kako se tvrdi, rok ističe koncem marta – pitanje je kako je to uopće izvodivo jer nije za očekivati da će neko nekoga vakcinisati sadržajem kojem će isteći rok trajanja u periodu ponovljene vakcinacije.

"Moguće je da će doći ponovo vakcine, ali ko to može garantovati? Neozbiljno je započinjati vakcinaciju ako u pričuvi nemate drugu dozu za istu osobu. To je apsolutno neprihvatljivo i neozbiljno. Ja sam svojima ovdje rekao da sačekamo pet dana dok ne dobijemo garanciju da ćemo dobiti dovoljan broj iste vakcine za revakcinaciju", ističe Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

A revakcinisanje je neophodno, baram kad je riječ o AstraZenecinoj vakcini. Svi se sad nadaju drugim dozama, a postoji i pisani trag koji govori u prilog tvrdnji da će drugi kontigent biti isporučen na vrijeme.

Predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH je zatražio službenu potvrdu od Republike Srbije da će se osigurati dodatnih 5.000 doza vakcine za revakcinaciju u razdoblju od 8-12 sedmica od isporuke prve donirane pošiljke cjepiva AstraZeneca, za šta je dobio saglasnost savjatnika predsjednika Vlade Republike Srbije.

Dok se čeka preostala, obećana donacija, čekaju se i vakcine iz COVAX mehanizma. Do tada traje dobro poznati kolektivni bosanskohercegovački osjećaj posljednje rupe na globalnom sviralu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti