Realizacija projekta SUSTAIN: Podrška inovacijama malih i srednjih preduzeća

12.03.2021. 08:49 / Izvor: Akta.ba
Realizacija projekta SUSTAIN: Podrška inovacijama malih i srednjih preduzeća

LIR Evolucija u saradnji sa projektnim partnerima Centrom za Energiju i Inovacije i Romagna Tech implementira projekt SUSTAIN.

LIR Evolucija www.lir.ba u saradnji sa projektnim partnerima Centrom za Energiju i Inovacije Weiz https://www.innovationszentrum-weiz.at/  i Romagna Tech https://www.romagnatech.eu/en/home-en/ implementira projekt SUSTAIN – Podrška inovacijama malih i srednjih preduzeća kroz prilagođavanje EU standardima.

Projekat ima za cilj jačanje saradnje projektnih partnera kroz učenje i osnaživanje njihovih kompetencija za podršku malih i srednjih preduzeća (MSP) u prilagođavanju EU standardima.

Partneri će zajednički razviti metodologiju koja podržava uspješno prilagođavanje MSP standardima EU. Posebna pažnja biće posvećena implementaciji regionalnih pilot akcija kroz sljedeće aktivnosti: razvoj alata za audit MSP u oblasti energetske efikasnosti, cirkularne ekonomije i digitalizacije; obuke u skladu sa potrebama MSP; razmjena znanja i prenos najboljih praksi između projektnih područja; mentorstvo za specifične vještine u procesu prilagođavanja EU standardima.

Fokus projekta je na standardima EU u oblastima energetske efikasnosti, cirkularne ekonomije i digitalizacije, koje su od značaja za konkurentnost MSP. MSP bi trebala da teže boljem upravljanju energijom, povećanju energetske efikasnosti, doprinosu smanjenja emisija stakleničkih gasova i recikliranju otpada kad god je to moguće.

Projekat SUSTAIN će uticati na jačanje svijesti i znanja MSP o koristima primjene EU standarda, posebno vezano za primjenu znanja inkorporiranih u standarde i rezultujućeg potencijala za razvoj inovacija. Projektni partneri će povećati svoja znanja i kapacitete za efikasnu podršku MSP u usvajanju EU standarda. Projekat je finansiran kroz EU Horizont 2020 Program.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti