Inovativni projekat

Žene u fokusu radnih prava: Balans između karijere i majčinstva

23.02.2024. 11:03 / Izvor: Fena
projekti

Cilj projekta je jačanje sistema i mehanizama za postizanje ravnopravnosti spolova, s posebnim fokusom na radna prava žena.

Udruženje za edukaciju i razvoj "Dignitet" iz Mostara započelo je s provedbom projekta "Žene u fokusu radnih prava", koji finansira Europska unija, a čiji je cilj jačanje sistema i mehanizama za postizanje ravnopravnosti spolova, s posebnim fokusom na radna prava žena.

Ovaj inovativni projekat bit će usmjeren na edukaciju žena s područja grada Mostara, prije svega nezaposlenih, ali i zaposlenih, u dobi od 18 do 60 godina, a tema će biti ljudska prava i prava iz radnih odnosa.

Naglasak će biti na važnosti balansa između karijere i majčinstva, ukazujući kako ta dva elementa nisu međusobno isključiva, priopćeno je iz Udruženja "Dignitet".

Radit će se i na podizanju svijesti o radnim pravima žena u nacionalnom zakonodavstvu i jačanju zaštite od seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Kroz edukaciju, podršku i promociju jednakosti, korisnice projekta dugoročno će imati koristi, kako na osobnom, tako i profesionalnom nivou.

Pored svega navedenog, projekt će se baviti i promjenama u društvu kroz medijske kampanje, inicijativama za izmjenu pravilnika i angažiranjem javnosti, kako bi se uticalo na političke predstavnike i donositelje odluka.

Konačan cilj je postići dugoročne promjene u zakonodavstvu i politikama koje se odnose na radne uslove žena.

Projekat će od 1. 2. 2024. do 1. 7. 2024. provodi Udruženje za edukaciju i razvoj "Dignitet" iz Mostara, a podržan je od organizacija "LIR evolucija" iz Banja Luka i Udruženja građana "Nešto Više" iz Mostara kroz program Evropske unije "EU podrška unapređenju radnih i ljudskih prava kroz digitalizaciju".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti