Forto: Potpuni lockdown za Sarajevo nema smisla, skandalozan rad nivoa FBiH

15.03.2021. 07:31 / Izvor: N1
Forto: Potpuni lockdown za Sarajevo nema smisla, skandalozan rad nivoa FBiH

Forto je govorio i o mogućem lockdownu, nabavci vakcina i o tome "šta je sve na stolu".

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, nakon Kolegija Vlade Kantona Sarajevo rekao je medijima da će se danas izjašnjavati o novim mjerama. Ako Skupština posluša - razgovarat će se o novim mjerama. Forto je govorio i o mogućem lockdownu, nabavci vakcina i o tome "šta je sve na stolu".

"Mi smo tražili hitnu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo danas da se održi. Danas će biti održan i kolegij. Ako odluče da nas poslušaju – da održe hitnu sjednicu, onda ćemo sve mjere razmatrati tu", rekao je Forto medijima.

Šta je predloženo, da li se ide u lockdown?

"Cjelodnevno smo zasijedali, sve opcije su na stolu. Na Skupštini ćemo sve iznijeti", rekao je Forto, dodavši da je “na stolu” jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova, te da će javnost za sve ostalo morati sačekati ponedjeljak, 15. mart.

Kantonalna vlada je pregovarala i oko vakcina, potvrdio je Forto.

"Mi smo preduzeli daleko više aktivnosti nego oni kojima je to posao", rekao je.

A što se tiče lockdowna…

"Lockdown će možda biti i ako stignu vakcine. Potrebno je to da bi imunizacija imala efekta. Volio bih da imamo dobre vijesti, ali ne bih da govorim o onome što nije potvrđeno", rekao je premijer KS.

"Potpuni lockdown za Kanton Sarajevo nema smisla. Neću da prebacujem lopticu, ali ovo što radi federalni nivo je skandalozno", poručio je.

Na koncu je kazao kako vakcine svi mogu nabaviti, državni nivo najlakše, federalni preko ugovorne strane – dok je kantonima to najteže.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti