Ugostiteljima u RS restriktivnije mjere neprihvatljive

18.03.2021. 11:32 / Izvor: Nezavisne novine
Ugostiteljima u RS restriktivnije mjere neprihvatljive

Udruženje"HoReCa" smatra neprihvatljivim donošenje restriktivnijih mjera koje bi se odnosile na sektor ugostiteljstva i turizma bez obzira da li se radilo o skraćivanju radnog vremena ili zabrani rada.

Udruženje "HoReCa" smatra neprihvatljivim donošenje restriktivnijih mjera koje bi se odnosile na sektor ugostiteljstva i turizma bez obzira da li se radilo o skraćivanju radnog vremena ili zabrani rada.

"S obzirom da su poslodavci u ovom sektoru u proteklom periodu iscrpili unutrašnje finasijske resurse, prve projekcije Udruženja ukazuju da bi u slučaju donošenja restriktivnijih mjera imalo otpuštanje između 1.000 i 2.000 radnika u u ugostiteljstvu kao i gašenje velikog broja poslovnih subjekata koji djeluju u ovoj djelatnosti", navode iz Udruženja.

Dalibor Šajić, predsjednik udruženja "HoReCa", je rekao da je od pojave virusa korone prije 12 mjeseci počela borba svakog ugostitelja.

"Apelujemo na građane da budu odgovorni, posebno naše goste da svojom odgovornošću ne ugrožavaju druge goste, zaposlenike, a samim tim i ugostitelje", rekao je Šajić.

Dodao je da se u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS donose mjere, da bi ugostiteljski objekti mogli raditi.

"Postojeće mjere su neodržive za rad ugostiteljskih objekata. Dolazimo u situaciju da nećemo moći raditi", kazao Šajić.

Istakao je da ne žele da se institucije RS prema ugostiteljima ponašaju kao 'maćeha'.

"U ovoj oblasti radi oko 14.000 ljudi. Želimo apelovati da nije dokazano da se transmisija virusa korona dešava u ugostiteljskim objektima i hotelima", naveo je Šajić.

Dodao je da se bilo kakvim pooštravanjem mjera, bilo skraćivanje ili zatvaranje objekata, neće moći da plaćaju sve one dažbine koje imaju.

"Molimo Republički štab da ponovo ispita da li smo mi mjesta u kojima se prenosi virus korona. Ako ne budu imali razumjevanje tražićemo naknade", kazao je Šajić.

Napomenuo je da lockdown od sedam ili 14 dana neće ništa promijeniti ako se zatvore ugostiteljski objekti.

"Ako ugostiteljske objekte zatvore sastajanje građana će se samo preseliti u kuće", naveo je Šajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti