Promet veći za 16,6 posto

Turisti i rast cijena podebljali pazare u kafićima

12.10.2023. 08:45 / Izvor: Nezavisne novine
Kafa

Promet u kafićima, restoranima i hotelima u drugom tromjesečju ove godine pokazuje da u ovoj privrednoj grani gotovo pa cvjetaju ruže.

Promet u kafićima, restoranima i hotelima u Republici Srpskoj u drugom tromjesečju ove godine pokazuje da u ovoj privrednoj grani gotovo pa cvjetaju ruže, dok ugostitelji ipak tvrde da je pazar veći najviše zbog skoka cijena u ugostiteljskim objektima.

Naime, prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, promet u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na isti period prethodne godine veći je za 16,6 odsto.

Rast je ostvaren i u poređenju s prvim tromjesečjem ove godine i to 9,1 odsto, dok je u odnosu na prosječan pazar iz 2022. godine promet veći za 7,6 odsto.

Statističari su izračunali i da je promet u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na prosjek iz 2010. godine veći za čak 155,6 odsto.

Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva u RS, kazao je da je niz faktora koji su uticali na veći promet u ugostiteljstvu u odnosu na prošlu godinu.

"Bilježimo rast broja turista u skoro svim gradovima u RS, a sigurno je da je i rast cijena u ugostiteljskim objektima uticao da promet bude veći", kazao je Šajić.

Prema njegovim riječima, sama Banjaluka bilježi veliki broj turista, jer ima dosta sadržaja koji privlače ljude da posjete grad na Vrbasu, ali i ostali gradovi, pa se samim tim pune ugostiteljske kase. Dodaje da je ugostiteljstvo grana privrede koja ima dobar potencijal, koji treba iskoristi na pravi način.

Da je ugostiteljstvo privredna grana koja ima potencijal kaže i Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske "Horeca". On smatra da se stanje u ugostiteljstvu popravilo nakon pandemije izazvane virusom korona, ali da je pazar sigurno veći upravo zbog rasta cijena u ugostiteljskim objektima.

"Naše usluge su poskupjele u prosjeku oko 30 odsto i zbog toga je promet veći", priča Kurtinović i dodaje da je sigurno da i broj turista koji dolaze kod nas utiče na povećan promet.

Murisa Marić, izvršna direktorica u Udruženju građana DON Prijedor, kazala je u razgovoru za "Nezavisne novine" da su cijene te koje su uticale na to da je promet veći u odnosu na godinu ranije.

"Danas se najviše sjedi po kafanama i pije kafa, a manje se ide po restoranima da se ruča, kako je to nekada bilo, jer su cijene enormno visoke za veliki broj naših građana", kazala je Marićeva.

Kako je rekla, veliki dio građana voli da ide u kafane, ali, kako kaže, i dosta turista dolazi u najveće gradove RS, pa ne čudi činjenica da je ugostiteljstvo profitiralo.

"Mada imamo i dosta ugostiteljskih objekata koji su zatvoreni jer nisu mogli da posluju pozitivno", zaključila je Marićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital