Na koga se ne odnosi zabrana kretanja i koji radnici su izuzeti?

18.03.2021. 20:38 / Izvor: Akta.ba
Na koga se ne odnosi zabrana kretanja i koji radnici su izuzeti?

Zabrana kretanja na snazi će biti narednih 15 dana.

U Kantonu Sarajevo od sutra/petak/ 19. marta 2021. godine na snagu stupa novi termin zabrane kretanja i to od 21:00 pa do 5:00 sati ujutro.

Zaključak o zabrani kretanja u ovom periodu donijela je Vlada KS na današnjoj sjednici, zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

Zabrana kretanja na snazi će biti narednih 15 dana.

Također, na period od 15 dana, počevši od 20. marta 2021. godine u 5:00 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.

Zaključkom o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane ( KD 56.10) , te djelatnosti pripreme i usluživanja pića (KD 56.30).

Ko je izuzet iz zabrane kretanja?

Iz zabrane kretanja u KS-u izuzeti su svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID na području KS, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID , uposlenici kojima se odvija proces rada u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje u periodu od 21:00 uvečer pa do 05:00 sati ujutro narednog dana.

Danas je donesen i zaključak o produženju važenja svih ranijih mjera po preporukama Kriznog štaba.

"Vlada upućuje riječi zahvalnosti zdravstvenim radnicima na bespoštednoj borbi za zdravlje i živote svih nas tokom pandemije, kao i stanovnicima Kantona Sarajevo koji u ovom teškom periodu poštuju preporuke struke i mjere koje su na snazi", navodi se u saopćenju Vlade KS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti