Vakcine možda stižu, ali sistem prijave građana još ne postoji

19.03.2021. 12:00 / Izvor: BIRN
Vakcine možda stižu, ali sistem prijave građana još ne postoji

Mehanizam online prijave Srbija je omogućila kroz kreiranje internet stranice "eUprava", na kojoj građani iskazuju želju za vakcinaciju, a saglasnost potpisuju prilikom dolaska na vakcinaciju. Ovakav sistem je spriječio gužve na mjestima određenim za vakcinaciju.

Nakon najave da u Bosnu i Hercegovinu uskoro stiže veća količina vakcina, vlasti još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći kada će sistem za prijavu za vakcinisanje biti spreman i početi s radom. To bi moglo početak masovne vakcinacije dodatno odgoditi na nekoliko sedmica, kažu odgovorni.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) Vlado Đajić najavio je skori početak vakcinacije osoba starijih od 65 godina, ali još uvijek nije objavljeno na koji način će se one prijavljivati za vakcinaciju. U izjavi za RTRS on je najavio početak imunizacije već naredne sedmice.

Plan vakcinacije je u Republici Srpskoj ranije dogovoren i, uprkos tome što su neke vakcine već kupljene, naručene ili se njihov dolazak uskoro očekuje, još uvijek nije uspostavljen sistem prijave za vakcinaciju kojim se određuju termini i mjesto dolaska na vakcinaciju i revakcinaciju, potvrdio je za BIRN BiH direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

On kaže da je u toku razvoj dvije vrste prijava – putem internet stranice i telefonskih brojeva.

"Imamo više faktora koji djeluju na sistem razvoja sajta, ali mi bismo najviše voljeli da to možemo odmah sutra, naravno. Međutim, to će zahtijevati od 15 do 21 dan, odnosno tri sedmice, da se implementira na odgovarajući način, ali također da to bude i u nekoj testnoj fazi pušteno, da vidimo kako će to funkcionisati", kaže Zeljković.

On kaže da će sistem prijave biti po ugledu na sistem u Srbiji, odnosno da će nastojati da sve bude javno, transparentno i jednostavno za korištenje, dodajući da će biti “određeni mehanizmi gdje će se potvrđivati datumi i termini za vakcinaciju”.

Mehanizam online prijave Srbija je omogućila kroz kreiranje internet stranice "eUprava", na kojoj građani iskazuju želju za vakcinaciju, a saglasnost potpisuju prilikom dolaska na vakcinaciju. Ovakav sistem je spriječio gužve na mjestima određenim za vakcinaciju. U Srbiji je do sada vakcinisano najmanje 800.000 osoba s obje doze vakcine, prema podacima koje je saopćila vlast u ovoj zemlji.

Zeljković apeluje na stanovnike Republike Srpske na strpljenje, objašnjavajući da će zasigurno biti tehničkih problema koji će se “rješavati u hodu” kada počnu prijave za vakcinaciju, i ističe da je najbitnije izbjeći nove gužve. Za populaciju koja nije u mogućnosti prijaviti se za imunizaciju online putem, bit će omogućeno i telefonsko rješenje.

"Bit će call centar na koji će se građani moći prijavi, i to sada pokušavamo da privedemo kraju. Pozivanjem određenog broja telefona moći će se pozvati tehničar ili osoba koja se bude s druge strane javila, uzet će određene podatke na osnovu kojih ih možemo identifikovati, nakon čega će ih obavijestiti o terminu kada da dođu na vakcinaciju", kaže Zeljković.

BIRN BiH nije uspio dobiti potvrdu niti komentar od Đajića o početku vakcinacije naredne sedmice i načinu na koji je njeno organizovanje zamišljeno.

Republika Srpska očekuje isporuku pune količine od ukupno 200.000 vakcina, koliko je kupljeno kroz javnu nabavku, kao i vakcine koje BiH očekuje kroz međunarodni program COVAX.

Federacija još uvijek nije kupila niti jednu dozu vakcina, ali se nakon potpisivanja ugovora uskoro očekuje dolazak 100.000 vakcina, a nakon toga još 400.000, što će značiti da bi, prema planu vakcinacije, uskoro – kada se završi vakcinacija uposlenih u zdravstvu i u staračkim domovima – trebala početi imunizacija stanovništva.

Ali sa raznih nivoa vlasti u Federaciji nisu znali BIRN-u BiH tačno reći ko je nadležan i kada bi mogao početi sistem prijava građana za vakcinaciju.

Ministarstvo zdravstva i Vlada Federacije nisu uopće odgovorili na upit BIRN-a BiH o planu vakcinacije stanovništva. Oni su taj upit proslijedili Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, iz kojeg do objave teksta nije stigao odgovor o uspostavljanju sistema prijava za vakcinaciju.

Arman Šarkić, glasnogovornik Doma zdravlja Kantona Sarajevo, kaže za BIRN BiH da će ova ustanova biti nositelj procesa imunizacije u ovom kantonu. On kaže da su dobili obećanja i drugih zavoda i ustanova da će im pomoći kako bi proveli najmasovniju treću fazu vakcinacije.

"Kompanija "MedIT" informatički pokriva čitavu imunizaciju i ona je inače zadužena za informatički sistem u Kantonu Sarajevo s aspekta zdravstva. Nama je rečeno iz kompanije da će imunizaciju pratiti ultimativna informatizacija, a to znači, kad krene treća faza, ići će se prema dvorani "Zetra" prema tačno određenom vakcinalnom punktu, ali prethodno tome mora biti elektronska uputnica od strane ljekara porodične medicine poslana prema punktovima", objašnjava Šarkić.

Nakon dobijene vakcine, prema saznanju iz kompanije "MedIT", kaže Šarkić, svaki građanin će s bar-kodom zdravstvene knjižice aktivirati Viber aplikaciju COVID pasoša. Cijeli sistem prijave za vakcinaciju vršit će se elektronskim putem, koji još uvijek nije uspostavljen.

Direktor kompanije "MedIT" Samir Dedović nije odgovorio na molbu BIRN-a BiH za razgovor.

Proces imunizacije trebao je odavno biti tehnički spreman, a spiskovi građana koji joj žele pristupiti pripremljeni, smatra infektolog Bakir Nakaš. On kaže da su napravljeni spiskovi za prvu fazu vakcinacije u koju se svrstavaju medicinski radnici, ali da za druge faze nema rješenja s kojim je on upoznat.

"Izgubljeno je dosta vremena, proveli smo jedno vrijeme oko diskusije da li će biti nabavljene vakcine, a u tom periodu mogla se završiti sva ta dokumentacija i informatizacija, kolika god ona bila, pa da s dolaskom vakcina mi ne bismo gubili niti jedan dan, nego bi se moglo pristupiti vakcinaciji promptno onog momenta kada ona dođe", kaže Nakaš za BIRN BiH.

Plan vakcinacije protiv COVID-a 19, koji je usvojen polovinom januara ove godine, nije objavljen javno, a građanima nisu dostupne informacije o prijavi za vakcinaciju.

Na primjeru Srbije i Hrvatske, kaže Nakaš, vidi se kako proces vakcinacije nije jednostavan i da se problemi pojavljuju tokom provedbe, ali BiH je imala više nego dovoljno vremena da neke probleme otkloni prije početka.

"Mi smo imali godinu dana – ali evo nek bude najmanje šest mjeseci u kojima smo svjesni da će morati doći vakcine – da sve bude pripremljeno i da sve bude posloženo onako kako treba da se pristupi, a nije", kaže on.

U Srbiji je do sada dva miliona građana primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, objavila je premijerka ove države na svom Instagram profilu, dodavši da je to zajednički uspjeh koji se ogleda u ličnoj odgovornosti građana i sposobnosti države da nabavi cjepiva i izvrši masovnu imunizaciju.

Dok u Federaciji BiH nema podataka dostupnih javnosti o tehničkoj spremnosti za prijavu građana za vakcinaciju, u Republici Srpskoj plan nastoje početi provoditi u djelo u naredne tri sedmice uz pomoć Ministarstva pravde i socijalne zaštite te Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, kaže Zeljković.

"Mislim da će oni obaviti i razgovore sa IT kompanijama kako bi mogli formirati što brže to rješenje sistemsko, na način da ta prijava bude online, na koji način će građani moći dati svoje osnovne podatke, ali također i osnovne podatke oko zdravstvenog stanja, pa će se na osnovu određenih algoritama utvrditi ko je prioritet kako bi mogli te osobe stavljati među prvima za vakcinaciju", kaže Zeljković.

On kaže da će to biti “pametni mehanizmi” bez ljudskog faktora koji će određivati prioritetnost za vakcinaciju. Ovim sistemom će se, kako kaže, odrediti datumi i termini za vakcinaciju, kako bi se izbjegle gužve i novo širenje zaraze.

Nakaš smatra da je 500.000 vakcina veliki broj za BiH i da će za vakcinaciju tim brojem vakcina trebati znatno vremena, ali da se za to vrijeme moraju obezbijediti i dodatne doze. On kaže da odsustvo sistemskog rješenja koje je vidljivo u proceduri masovne imunizacije može dovesti do zaglušenja sistema.

"Možemo napraviti haotično stanje da ljudi, kao na sniženju, recimo, prave ogromne gužve i redove na raznim mjestima i to će dovesti do zagušenja sistema. Možda postoje neki spiskovi a da ja za njih ne znam, ali da postoje, već bi do sada bilo vrijeme da se pošalju javne obavijesti, da se znaju gdje su mjesta, koliko ide na ta mjesta, termine", ističe on.

Nakaš naglašava da svi trebaju biti svjesni da početkom imunizacije neće prestati pandemija i da se u narednih šest mjeseci svi moraju pridržavati mjera zaštite.

"Tih šest mjeseci moramo biti svjesni i odgovorni poštivanjem svim mjera koje su najvažnije, a također prilagođavati se svim naredbama koje će propisivati svi krizni štabovi", zaključuje Nakaš.

 

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti