Delić: Svima kojima je zabranjen rad ćemo pomoći u što skorijem roku

19.03.2021. 16:43 / Izvor: Akta.ba
Delić: Svima kojima je zabranjen rad ćemo pomoći u što skorijem roku

Nadoknadit ćemo minimalnu neto plaću i minimalne doprinose na nivou Federacije BiH za svaki dan rada koji im je zabranjen odlukom Vlade.

Zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije, u Kantonu Sarajevo večeras u 21 sat pa do 5 sati ujutro, u narednih 15 dana, na snagu stupa zabrana kretanja.

Također, na period od 15 dana, počevši od 20.3. 2021. godine u 5 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.

Zaključkom Vlade KS o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane (KD 56.10), te djelatnosti pripreme i usluživanja pića (KD 56.30).

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić poručio je da će Vlada KS i resorno ministarstvo u narednih 30 dana pomoći svim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad, kroz uplatu minimalne neto plate i doprinosa.

"Kada su ove šifre djelatnosti u pitanju, na području KS posluje cca. 1.781 privredni subjekt, koji upošljava cca. 6.174 radnika. Svima kojima će biti zabranjen rad od sutra u 5 sati, nadoknadit ćemo minimalnu neto plaću i minimalne doprinose na nivou Federacije BiH za svaki dan rada koji im je zabranjen odlukom Vlade. To ćemo uraditi po hitnim procedurama i u što kraćem roku. Uplatu ovih sredstava izvršit ćemo u narednih 30 dana", rekao je ministar Delić.

Ministar Delić pozvao je građane na maksimalno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, da čuvaju svoje i zdravlje svojih najmilijih, kako bi što prije suzbili pandemiju koronavirusa na području Kantona Sarajevo

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti