Oboljeli od korone u Sarajevu dobit će pomoć i bez dokaza o osiguranju

23.03.2021. 08:44 / Izvor: Akta.ba
Oboljeli od korone u Sarajevu dobit će pomoć i bez dokaza o osiguranju

Zadužuje se Zavod za zdravstveno osiguranje KS da, ukoliko postoji potreba za primjenom lijekova remdesivir u liječenju teških covid pacijenata, lijek osigura putem bolničke liste.

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo primili su k znanju informaciju Vlade Kantona Sarajevo o epidemiološkoj situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa u Kantonu Sarajevo.

U uvodnom izlaganju ministar zdravstva Haris Vranić istakao je kako epidemiološki podaci, kojima raspolažu već sedam dana, evidentno ukazuju na to da smo ušli u pik trećeg talasa koronavirusa, koji, je prema njegovim riječima, u blagom padu.

"Nikada broj testiranih nije bio ispod 1.200, što znači da je reprezentativni uzorak u odnosu na druge dane, počevši od 16. marta kada smo imali najveći broj zaraženih 822, pa se on smanjivao, te je jučer iznosio 568", pojasnio je ministar.

Problem je popunjenost bolnica i manji broj izliječenih, ali je jedina sreća što je malo ljudi na respiratorima, a i smanjuje se broj umrlih u KS.

Naglasio je da ono što se prvo počelo dešavati u Kantonu Sarajevo, sada se odražava na ostatak Federacije BiH te da je u razgovoru s premijerom Fadilom Novalićem i ostalim ministrima i premijerima, ukazao na taj problem.

"Ako ne bude reagirala Federalna vlada ili Krizni štab FBiH, odnosno ako ne daju neke upute, cijela Federacija će biti u problemu. Sumnjam da ćemo uspjeti zaustaviti rast. Sreća je da je RS uvela strožije mjere nego što smo mi uveli, oni su sada zatvoreni", dodao je ministar Vranić.

Djelimični lockdown, koji je sada donesen na 14 dana, prema ministrovim riječima, može biti i produžen na mjesec. Vrlo je važno da dođe dovoljan broj vakcina i da se svi zdravstveni radnici vakcinišu, kako bi mogli sigurnije raditi.

Ministarstvo i Vlada KS su učinili sve da osiguraju dodatni medicinski kadar, prostore, otvore "drive in" punktove, call centre... Naveo je kako su važni zdravstveni radnici, koji već 14 mjeseci rade bez prestanka. Ovaj virus je mutirao i dolazi novi austrijski i ako država pod hitno ne učini nešto po ulasku osoba u našu državu, imat ćemo i četvrti val.

"Veliki je teret na zdravstvenim radnicima, ali bez nabavke vakcina imat ćemo nažalost i dalje veliki broj umrlih. Transmisija novog soja virusa je brža i klinička slika se brže usložnjava. Situacija je ozbiljna, te apelujem na sve da se pridržavaju mjera, jer samo tako možemo imati manji broj zaraženih", poručio je ministar.

Nakon ministrovog izlaganja i odgovaranja na brojna pitanja uslijedila je duža rasprava zastupnika koji su donijeli sljedeće zaključke:

  • Skupština Kantona Sarajevo nalaže Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu zdravstva i Zavodu zdravstvenog osiguranja da prilikom usvajanja finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ustanovama koje ostvaruju godišnju ili akumuliranu dobit umanji tranšu i sredstva usmjeri u plate zdravstvenih radnika i uposlenika u zdravstvu, koji su izloženi većem obimu i složenosti posla zbog pandemije, u nabavku opreme i nove programe zdravstvene zaštite;
  • Zadužuje se Zavod za zdravstveno osiguranje KS da, ukoliko postoji potreba za primjenom lijekova remdesivir u liječenju teških covid pacijenata, lijek osigura putem bolničke liste;
  • Nalaže se zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo da u pružanju zdravstvene zaštite u slučaju oboljenja COVID ili sumnje na COVID ne zahtijevaju dokaz o zdravstvenom osiguranju;
  • Nalaže se Vladi KS i Ministarstvu zdravstva da hitno oforme i kapacitiraju mobilne timove pri JU Dom zdravlja, koji bi bili na raspolaganju građanima oboljelim od koronavirusa, koji su kod kuća i u potrebi su za terapijom, te im osigura potrebnu uslugu koju zbog popunjenosti bolničkih kapacitete ne mogu dobiti;
  • Obavezuje se Vlada KS da u što kraćem vremenskom roku svim zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite, ustanovama za djecu s poteškoćama u psihofizičkom razvoju, ukoliko traže usluge psihologa i psihoterapeuta, odgovore pozitivno ukoliko je zahtjev opravdan, kako bi stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja što brže i bez odgađanja bili na raspolaganju građanima KS u nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji koja je dovela do opasnosti po mentalno stanje građana, a među kojima su i pripadnici najranjivije populacije koji koriste usluge ovih ustanova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti