Otvoren konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX

24.03.2021. 10:03 / Izvor: Akta.ba
Otvoren konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX

Ovogodišnji konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX biće otvoren do 23. travnja/aprila

Najveći regionalni proizvođač građevinskog materijala CEMEX otvorio je konkurs za dodjelu Graditeljske nagrade CEMEX koja predstavlja priznanja za izuzetna građevinska i arhitektonska postignuća.

Ovogodišnji konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX biće otvoren do 23. travnja/aprila, nakon čega će Odbor nagrade u junu dodijeliti priznanja najboljim prijavljenim radovima. Kako je zbog pandemije bolesti COVID-19 prošle godine konkurs bio otkazan, tako ove godine učestvovati mogu svi arhitekti i građevinari s projektima koji su završeni tokom posljednje tri godine, 2018., 2019. i 2020. Projekti prijavljeni prošle godine razmatrat će se ove godine, a oni koji su prijavu ostavili nepotpunom moći će je dovršiti tokom ovog konkursa. 

Nagrade se dodjeljuju u četiri glavne kategorije: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine,Infrastrukturne građevine Zajednički prostori. Osim toga dodjeljuju se i četiri posebna priznanja za Održivu gradnju, Inovacije u graditeljstvu, Univerzalnu pristupačnostDruštvenu vrijednost.

Pravo na učešće imaju projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje pedeset posto CEMEX-ovih proizvoda, a karakteristike koje će se uzimati u obzir pri ocjenjivanju projekta su arhitektonsko rješenje, projekat konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost teostalo.

I ovogodišnju Graditeljsku nagradu CEMEX prati slogan "Ideje koje grade život". Kompanija prepoznaje one radove koji počinju kao obične ideje, a završavaju kao građevinski projekti koji daju vrijednost krajnjim korisnicima. Takmičenje nastoji podstaknuti kreativnost i razvoj bolje prakse gradnje, te ističe inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti.

Pobjednički projekti  predstavljat će uspjehe arhitekture i graditeljstva Bosne i Hercegovine na priznatom međunarodnom konkursu, globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX (CEMEX Building Award) koja će se krajem godine održati u Meksiku, ovoga puta isključivo u online prenosu.

Detaljnije podatke o natječaju za Graditeljsku nagradu CEMEX možete pogledati na sljedećoj poveznici www.cemex.hr/graditeljska-nagrada-cemex.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti