Održiva budućnost

Otvoren konkurs za Graditeljsku nagradu Cemex 2024.

08.04.2024. 09:00 / Izvor: Akta.ba
cemex

Konkurs za Graditeljsku nagradu Cemex otvoren je za prijave do 24. maja 2024.

Najveći regionalni proizvođač građevinskog materijala Cemex otvorio je konkurs za dodjelu godišnje Graditeljske nagrade Cemex koja predstavlja priznanja za izuzetna građevinska i arhitektonska postignuća.

Konkurs za Graditeljsku nagradu Cemex otvoren je za prijave do 24. maja 2024. U junu će se priznanja dodijeliti nacionalnim pobjednicima koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom izdanju Graditeljske nagrade Cemex krajem godine u Meksiku. 

Prijavu za učešće na konkursu mogu poslati projektanti, izvođači, investitori te studenti s projektima koji su završeni u periodu između 1. januara 2022. i 31. decembra 2023., a koji su u gradnji koristili minimalno 50 posto Cemexovih proizvoda. Karakteristike koje će se uzimati u obzir pri ocjenjivanju projekta su arhitektonsko rješenje, projekat konstrukcije, postupak gradnje, sveukupna održivost objekta, doprinos društvu te inovacije. 

Nagrade se ove godine dodjeljuju u kategorijama: Porodične kuće, Višestambene zgrade, Javne i poslovne građevine,Infrastrukturne građevine Zajednički prostori. Osim toga, uspostavljena je i nova kategorija, Kreativnost u betonu, u kojoj će se nagrađivati djela bilo koje namjene, od urbanih, pejzažnih, građevinskih, do produktnih ili umjetničkih, koja su uglavnom izrađena od betona i koja svojoj upotrebi pristupaju s inovativne, održive i/ili kreativne pozicije. U konkursu za nagradu u ovoj kategoriji mogu sudjelovati svi, od studenata do profesionalaca. 

Također, na međunarodnom nivou će se nacionalni finalisti takmičiti i za nagradu Održiva budućnost. Međunarodni odbor Cemex Building Award razmotrit će sve nacionalne pobjednike i dodijeliti posebno priznanje projektima koji pokazuju visok nivo usklađenosti s nekim od 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja. Pri evaluaciji projekata, osim usklađenosti s ciljevima održivog razvoja, razmatrat će se i doprinos projekta društvu, njegova otpornost na klimatske uvjete te potencijal replikacije.

Članovi Odbora nagrade su uvaženi stručnjaci koji će svojim znanjem i iskustvom, a na temelju zadanih kriterija, ocjenjivati prijavljene projekte. Odbor nagrade u Bosni i Hercegovini čine doc. dr. Gordana Broćeta, d.i.g., vanredni profesor Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, poznati arhitekta Hasan Ćemalović te doc. dr. sc. Valerija Kopilaš, dipl. ing. arh., s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru.

Svake godine Cemex Building Award odaje priznanje najboljim građevinama, a time i svim ljudima koji ih čine mogućim. Danas je to inicijativa koja promoviše razvoj, kreativnost i inovativnost u graditeljstvu, podsičući razmjenu ideja i rješenja između različitih građevinskih kultura svijeta. Nagrada promoviše radove koji s većom ambicijom ostvaruju bolje prostore i bolja rješenja za korisnike i zajednice, promovišući brigu o okolišu i društvenu vrijednost. 

Više informacija o konkursu za Graditeljsku nagradu Cemex možete pogledati na sljedećem linku: www.cemex.hr/graditeljska-nagrada-cemex.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti