Hoće li doći do obustave javnog prevoza u Sarajevu?

01.04.2021. 08:34 / Izvor: BHRT
Hoće li doći do obustave javnog prevoza u Sarajevu?

U narednih pet dana menadžment Grasa i predstavnici vlasti Kantona trebaju doći do rješenja kako isplatiti plate radnicima, u suprotnom doći će do obustave javnog prevoza. Svjetlo na kraju tunela za Gras se ne nazire.

U narednih pet dana menadžment Grasa i predstavnici vlasti Kantona trebaju doći do rješenja kako isplatiti plate radnicima, u suprotnom doći će do obustave javnog prevoza. Svjetlo na kraju tunela za Gras se ne nazire, jer niko ne nudi konkretna rješanja o tome kako izaći iz finansijske dubioze od nekoliko desetina miliona maraka.

"Hoćemo plate", jasni i glasni su bili radnici sarajevskog GRAS-a na tri protesta u deset dana. Od nadležnih traže odgovor kada će dobiti zaostale plate i kažu da upozorenja više nema, a ni strpljenja. Poručuju da će se, ako najkasnije do ponedjeljka ne bude plata, obustaviti kompletan javni prevoz.

"Evo mi tri mjeseca radimo bez plate, dosta je više, ne možemo više. Pitanje zašto nije neko rješavao radničke tužbe 2016. kada je trebalo mjesečno 50.000 KM, nego je sve to prolongirao do 2021., pa sada dolaze cifre od nekoliko miliona maraka", rekao je Amir Muminović predsjednik Sindikata GRAS-a.

"Mislimo da je stečaj u nečijim glavama da probaju spasiti GRAS, ali u puno više glava da se uradi ono što je zamišljeno 2003., da se autobuski i minibuski saobraćaj prepusti privatniku, da GRAS-u ostane otprilike tramvaj i trolejbus", dodao je Muminović.

Osim nezadovoljnih GRAS-ovih radnika, tu su i nezadovoljni penzioneri. Tvrde da zbog neuplaćenih doprinosa primaju umanjene penzije.

"Sedam godina nije uplaćeno. Mi imamo penziju, privremena rješenja, ali nemamo stalna rješenja. Nas 127 je, do sada je umrlo 11. Pet premijera je bilo, nešto brzo po kratko postupku. Niko nije izdržao do kraja", kazao je Haris Dizdarević,umirovljeni djelatnik GRAS-a .

Iz uprave GRAS-a porčuju da od nadležnih traže hitnu deblokadu računa kako bi se uplatila potraživanja.

"Kao generalni direktor sutra ću dostaviti zahtijev resornom ministarstvu kako bi se ovaj zahtijev uputio u proceduru prema Vladi KS koja treba da odobri deblokadu računa , čime bi se omogućila isplata zaostalih plata i ostalih potraživanja", rekao je Senad Mujagić v. d. ravnatelja GRAS-a .

Da je GRAS uz sva izdvajanja doveden do ruba poslovanja smatra i premijer Vlade Kantona Sarajevo. Situaciju objašnjava ovako:

"Kada je neko vrlo kreativno i vrlo zanimljivo ponudio radnicima GRAS-a kolektivni ugovor kojim im je dva i po puta uvećao platu i trošak plate za firmu GRAS, i onda naravno to nisu isplatili. Trenutna blokada je na 8,2 miliona KM i zbog činjenice da te pare nisu budžetirane i da je to mimo sporazuma koji ste vi kao skupština usvojili krajem prošle godine, tih para nema u budžetu i zbog toga radnici ne mogu primiti platu", objasnio je Forto.

Prema podacima, ukupan dug GRAS-a je oko 170 miliona KM. Radnici kažu da je bolest njihove firme metastazirala, ali ipak optimistično dodaju da se nadaju čudu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti