Poziv privrednicima u RS da podnesu zahtjev za finansijsku podršku​

05.04.2021. 13:32 / Izvor: Akta.ba
Poziv privrednicima u RS da podnesu zahtjev za finansijsku podršku​

Rok za podnošenje prijava je 20. april, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske pozvalo je privredne subjekte obuhvaćene Uredbom o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije da pravovremeno podnesu zahtjev za ostvarivanje finansijske podrške.

Iz Ministarstva trgovine i turizma navode da je obrazac zahtjeva sa popisom potrebne dokumentacije dostupan na sajtu Ministarstva, u sekciji "Uredba o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja i turističkim agencijama".

Rok za podnošenje prijava je 20. april, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U Ministarstvu podsjećaju da je Vlada 1. aprila usvojila Uredbu o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije za period oktobar-decembar 2020. godine.

Cilj donošenja uredbe je pružanje podrške za održavanje likvidnosti privrednim subjektima koji obavljaju ugostititeljsku djelatnost u objektima za smještaj, djelatnost turističke agencije i izvođačku umjetnost, a koji trpe štetne posljedice zbog smanjenja obima poslovanja.

Pravo na dodjelu sredstava ostvaruju privredni subjekti koji imaju registrovano sjedište na teritoriji Republike Srpske, a koji nisu smanjili broj radnika za više od 15 odsto poredeći broj radnika na dan 30. novembar 2020. godine sa danom 29. februar 2020. godine.

Pomoć mogu ostvariti subjekti koji imaju finansijski gubitak, koji podrazumijeva prosječan pad prometa u periodu oktobar-decembar u procentu od najmanje 40 odsto u odnosu na isti period 2019. godine i koji su izmirili poreze i doprinose na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, zaključno sa 30. septembrom 2020. godine.

Privrednim subjektima koji ispunjavaju uslove propisane Uredbom biće uplaćeni porezi i doprinosi na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, za period oktobar-decembar 2020. godine.

Ukoliko je privredni subjekt u momentu donošenja rješenja po ovoj uredbi već uplatio poreze i doprinose za period oktobar-decembar 2020. godine, ta će se uplata smatrati kao pretplata za naredni poreski period, napominje se u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti