Vlada Švicarske investira 11 miliona KM u poboljšanje rada lokalne uprave u BiH

07.04.2021. 07:39 / Izvor: Akta.ba
Vlada Švicarske investira 11 miliona KM u poboljšanje rada lokalne uprave u BiH

Vlada Švicarske investira dodatnih 11 miliona KM u poboljšanje rada lokalne uprave i pružanje javnih usluga u BiH, nadovezujući se na podršku praksi dobrog lokalnog upravljanja.

Vlada Švicarske investira dodatnih 11 miliona KM u poboljšanje rada lokalne uprave i pružanje javnih usluga u BiH, nadovezujući se na podršku praksi dobrog lokalnog upravljanja.

Vlada Švicarske je 1. aprila 2021. godine potpisala Ugovor s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) za finansiranje druge faze Projekta općinskog okolišnog upravljanje (MEG II), koji će biti implementiran naredne četiri godine u BiH.

Na već investiranih 22 miliona KM koje je Švicarska od 2016. godine investirala u prvu fazu MEG projekta, u planu je investiranje dodatnih 11 miliona KM. Ukupna vrijednost MEG II projekta je skoro 23 miliona KM i uključuje očekivane finansijske doprinose od strane Europske unije (kroz IPA II sredstva), Vlade Kraljevine Švedske i partnerskih jedinica lokalne samouprave - saopćeno je iz UNDP-a.

UNDP BiH će, u saradnji s tridesetak jedinica lokalne samouprave, koje će biti odabrane putem nadolazećeg javnog poziva, biti zadužen za implementaciju MEG II projekta.

Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju, ističe da je „MEG jedan od vodećih projekata koje Vlada Švicarske podržava u BiH“.

Kaže da u svojoj prvoj fazi MEG projekat ne samo da je poboljšao kvalitet života za više od 800 hiljada stanovnika u 18 jedinica lokalne samouprave, nego je i promijenio način razmišljanja.

Po njenim riječima, veliki broj gradonačelnika i načelnika se već raspitivao kod UNDP-a o uključivanju u projekat.

"MEG projekat se nastavlja kroz svoju drugu fazu (MEG II) i mnoge druge jedinice lokalne samouprave će biti u mogućnosti da nam se pridruže", kazala je Barbara Dätwyler Scheuer.

MEG II će nastaviti da sarađuje sa svojim partnerskim jedinicama lokalne samouprave na primjeni Okvira dobrog lokalnog upravljanja, te na provedbi pristupa zasnovanog na izvedbi, sa jasnim mjerilima i ciljevima koji će pratiti i mjeriti napredak. Fokus će biti stavljen na omogućavanje pružanja pravične, efektivne i efikasne javne usluge za sve građane, naročito u oblasti vodosnabdjevanja i upravljanja otpadnim vodama - saopćeno je iz UNDP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti