Općina Stanari rekorder u RS po visini plata

12.04.2021. 07:35 / Izvor: Novosti
Općina Stanari rekorder u RS po visini plata

Većina radnika zaposleni u EFT Stanari.

Plata veća od 1.000 maraka je već godinama san mnogih radnika u Republici Srpskoj. Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku RS prosječne plate veće od 1.000 KM tokom prošle godine imali su zaposleni u dva grada i sedam opština Republike Srpske, od ukupno 64 lokalne zajednice.

Na listi gradova, prosječne plate veće od hiljadu maraka imali su Banjaluka (1.084) i Trebinje (1.015). Od opština na spisku rekordera su Stanari (1.295), Srebrenica (1.051), Foča (1.055), Gacko (1.162), Istočni Mostar (1.044 KM), Istočno Novo Sarajevo (1.050 KM) i Ugljevik (1.266 KM). Najniže prosječne plate od 64 opštine u Srpskoj su one koje se isplaćuju u Donjem Žabaru (653 KM) i opštini Jezero (664 KM).

Inače, devet lokalnih zajednica sa prosječnom platom većom od hiljadu maraka je imalo i veće plate od republičkog nivoa koji je prošle godine iznosio 965 maraka.

Razlozi visokih plata su firme koje su smještene u tim lokalima plus dobri menadžmenti opština koji znaju da prepoznaju dobre investicije za svoje sugrađane, kažu sagovornici.

"Mi imamo oko 900 radnika iz opštine koji su zaposleni u "EFT Stanari" i zbog toga su prosječne plate visoke. Naš cilj je dodatno ulaganje u privredu Stanara i privlačenje stranih investitora", kazao je Radojica Ćelić, načelnik Opštine Stanari.

Pored Banjaluke i Trebinje ima prosječnu platu veću od hiljadu maraka. Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja kaže da je razvoj ovog grada očigledan u svim privrednim granama.

"Samim tim i potreba za kvalitetnim stručnim kadrom je sve izraženija, a jasno je da kvalitetnog radnika morate više platiti kako biste ga zadržali i ostali konkurentni. Smatram da je upravo to dovelo do povećanja prosječne plate u našem gradu što nas svakako može radovati", kaže gradonačelnik Ćurić.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti