BHdiaFor okupio preko 200 učesnika: Dijaspora se vraća kući

14.04.2021. 13:56 / Izvor: Akta.ba
BHdiaFor okupio preko 200 učesnika: Dijaspora se vraća kući

Ulagači iz dijaspore imaju sve veći utjecaj na lokalni razvoj u Bosni i Hercegovini, te pomažu učešću domaćih kompanija na svjetskom tržištu, poručili su učesnici.

Ulagači iz dijaspore imaju sve veći utjecaj na lokalni razvoj u Bosni i Hercegovini, te pomažu učešću domaćih kompanija na svjetskom tržištu, poručili su učesnici i učesnice 7. Biznis foruma bh. dijaspore (BHdiaFor). Više od 200 ljudi iz BiH i inostranstva prisustvovalo je Forumu, koji je podržao projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) “Diaspora Invest”, a otvorio ga je američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson. 

"Članovi dijaspore u BiH već imaju ogroman utjecaj na svoje matične zajednice", kazao je ambasador Nelson u svojoj uvodnoj riječi. "Ulagači iz dijaspore su, ne samo dobro informirani o lokalnim prilikama, već su i spremniji ulagati kad drugi to ne žele."

Ambasador je također upozorio da, iako dijaspora pomaže rastu, Bosni i Hercegovini potrebne ekonomske reforme. 

"Dijaspora pokreće rast u BiH, ali ovaj će utjecaj biti ograničen bez ekonomskih reformi," poručio je. "Vi bolje od većine razumijete koliko je teško započeti i voditi posao u BiH, zbog čega su nam potrebni vaši glasovi u zalaganju za reforme, poput novog zakona o e-potpisu na državnom nivou. Ove reforme ne samo da imaju smisla, već će potaknuti rast i ulaganja."

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, jedan od partnera BHdiaFor-a, podijelio je više informacija o važnosti uključivanja bh. dijaspore u razvoj IT sektor, a dao je i više detalja o radu Vlade KS ka boljem iskorištavanju potencijala IT industrije u glavnom gradu BiH. 

"Vlada KS kao prioritet razvoja IT sektora vidi otvaranje IT parka na Šipu u opštini Centar. Vlada je spremna i uložiti resurse u razvoj obrazovnih kapaciteta i ustanova iz kojih će izlaziti osobe spremne da se uključe u razvoj sektora. Sarajevo mora sustići gradove jugoistočne i centralne Evrope, koji su postali prave IT laboratorije za svjetska tržišta. Vlada KS je na raspolaganju privatnim inicijativama i cijelom sektoru da se uključimo u utrku znanja sa ostatkom razvijenog svijeta."

Predstavnici Authority Partnersa, Ministry of Programming, Codecta i Propeller, sarajevskih ICT kompanija, razgovarali su o učešću dijaspore u rastu njihovih firmi i razvoju IT industrije u cjelini. Veze sa izvoznim tržištima koje su osigurali vlasnici i partneri iz dijaspore osigurale su važan poticaj rastu kompanija, otvaranju randih mjesta, prodaji i izvozu, te integraciji ovih sarajevskih kompanija sa ostatkom svijeta. 

Slične poruke dijelili su i učesnici iz drugih lokalnih zajednica. "Želim da naše društvo bude pristupačnije dijaspori, ne samo kroz rad lokalnih zajednica, već i kroz djelovanje entiteta, te Bosne i Hercegovine u cjelini. Nemojmo sjediti I čekati doznake iz dijaspore, te ljude možemo sada integrisati u razvoj ekonomije", napomenuo je Rado Savić, načelnik Opštine Lopare, jedne od lokalnih partnerskih zajednica ovogodišnjeg BHdiaFor-a.  

Dalibor Pavlović, gradonačelnik grada Prijedora, dodao je da su "vrata grada širom otvorena za sve investitore, a posebno one koji dolaze iz dijaspore". 

 

Obojica su primijetili da kompanije iz dijaspore u njihovim zajednicama sada čine okosnicu razvoja lokalne ekonomije, stvarajući radna mjesta i mogućnosti kojih ne bi bilo da nije učešća dijaspore. I to nisu jedini primjeri uspjeha. Više od 140 kompanija, koje je USAID Diaspora Invest podržao grantovima i aktivnostima tehničke pomoći tokom protekle četiri godine, otvorile su ukupno 1.188 radnih mjesta i uložile više od 46 miliona KM u stalna sredstva. 

"Sa preko 3.000 učesnika u raznim aktivnostima prenosa znanja, B2B sastancima i skupovima, ovaj program je promijenio percepciju javnosti o ekonomskim kapacitetima dijaspore. Drago nam je što smo dio strukturiranog napora za jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju", kazao je Armin Alijagić, organizator događaja iz udruženja “Naša perspektiva”. 

Ovogodišnji BHdiaFor stavio je u svoje središte važne poruke optimizma, zajedno sa snažnom posvećenošću lokalnih zajednica da rade zajedno sa svojom dijasporom kako bi 2021. godina bila godina oporavka u BiH.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti