Forto: Naš cilj je povratak povjerenja u sistem

21.04.2021. 07:48 / Izvor: Akta.ba
Forto: Naš cilj je povratak povjerenja u sistem

Povodom 100 dana Vlade KS, pripremljen dokument "Plan realizacije mjera iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2021-2022. godinu".

Povodom 100 dana Vlade KS, pripremljen dokument "Plan realizacije mjera iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2021-2022. godinu". Ovaj dokument je alat novinarima i analitičarima koji im omogućava praćenje i korekciju rada nosilaca javnih funkcija, ali je istovremeno i iskaz spremnosti Vlade KS da svoje planove i rezultate dijeli sa građanima, navodi u uvodu ovoga dokumenta premijer Forto.

"Naša namjera je postići trajnu, strukturnu promjenu nabolje, promijeniti odnos sistema prema građanima i institucijama koje finansiramo. Naš cilj je povratak povjerenja u sistem. Želimo prije svega izbjeći greške, posebno ne ponoviti one iz prošlosti. Veoma smo svjesni svih problema i sposobni smo ih rješavati. Dali smo konkretna obećanja, čija implementacija je već uveliko započela.

Oko svih mjera i promjena savjetujemo se s našim socijalnim partnerima, onima na koje se promjene i mjere direktno odnose", navodi dalje premijer Forto.

Ističe i kako ovaj kvartalni izvještaj istovremeno prikazuje i rad Vlade u prvih 100 dana od imenovanja, period koji je postavljen kao standard u svijetu, po kojem se onda procjenjuje uspjeh premijera, ministara, te Vlade u cjelini.

"Običaj je da tokom prvih 100 dana, Vlada i premijer konzumiraju taj kratki period kao vrijeme mira, "poštede" medija i političke konkurencije. Mi to nismo imali. Ali, nismo tu da se žalimo. Želimo potcrtati glavni prioritet ove Vlade i mene kao premijera: normalan život, u normalnom društvu, u normalnom gradu", ističe premijer.

Naglašava kako je cilj ove Vlade trajno promijeniti Kanton Sarajevo.

"To možemo učiniti samo uz vašu pomoć i solidarnost, koje su prijeko potrebne u trenucima najvećih globalnih izazova u kakvim se i sami trenutno nalazimo", poručuje premijer Forto u svom uvodnom obraćanju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti