Softić: Volja lokalnih političara iznad interesa države

01.05.2021. 08:54 / Izvor: Akta.ba
Softić: Volja lokalnih političara iznad interesa države

Senad Sofić, guverner Centralne banke BiH, oglasio se povodom zahtjeva za njegovu smjenu.

Senad Sofić, guverner Centralne banke BiH, oglasio se povodom zahtjeva za njegovu smjenu upućen od strane Naše stranke.  

"Jedini razlog ovakvih stavova i zahtjeva Naše stranke, jeste činjenica da je Centralna banka Bosne i Herecgovine, u 2019. godini, na zakonit i savjestan način, kupila parking prostor na području lokaliteta Hastahana, nad kojim je stekla pravo vlasništva. Sve zakonske i pravne činjenice su na strani Centralne banke i toga su itekako svjesni. Iz nekog razloga Naša stranka tek sada pokazuje interese za ovaj lokalitet, i jasno je što je i javnosti već poznato, da su izbore za Opštinu Centar dobili na račun Hastahane, što je gospodin Arnaut i sam istakao.", kaže Sofić. 

Centralna banka izuzetno dobro poslovala uprkos izrazito nepovoljnjim uslovima, te ima rekordne devizne rezerve sa negativnim kamatama zbog kojih trpi smanjene prihode, navodi se. 

"Nisam iznenađen kada protiv CB rade oni koji otvoreno iskazuju svoje neprijateljstvo prema BiH, pozivaju se na "mirne razlaze" itd., ali kada to rade politički subjekti koji se predstavljaju kao zaštitnici interesa ove države, a samim tim i sistema koji toj zemlji daje stabilnost odnosno Centralne banke, a zapravo to koriste  za sitne političke poene na nivou lokalne zajednice, onda je to vrlo ozbiljno. Ovo je težak period za Centralnu banku Bosne i Hercegovine, na sceni su vrlo ozbiljni i organizovani napadi kojima se nastoji destabilizirati jedina institucija u državi nadležna za monetarnu politiku i stabilnost domaće valute, ali sam uvjeren da ćemo svi ustrajati u ovome i zadržati stabilnost, za državu vrlo važne institucije. Neće se  politička ambicija graditi rušenjem Centralne banke Bosne i Hercegovine protivno interesima građana Bosne i Hercegovine: Bez stabilnosti i bez države sve je ništa!!! ", stoji u oficijelnoj izjavi.    

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti