Rubne općine u TK nemaju alternativno napajanje električnom energijom

02.05.2021. 12:05 / Izvor: Fena
Rubne općine u TK nemaju alternativno napajanje električnom energijom

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine su kazali kako je alternativno napajanje moguće izvesti izgradnjom nove transformatorske stanice Kalesija.

Rubne općine Tuzlanskog kantona Sapna i Teočak su jedne od rijetkih u Bosni i Hercegovini koje nemaju alternativnu transformatorsku stanicu za napajanje električnom energijom u slučaju kvara na transformatorskoj stanici Dubrave, odakle se vrši napajanje tih općina.

Razlog je to zbog kojeg usred nevremena građani te dvije općine ostaju bez električne energije i do 15 sati.

Taj problem u Sapni i Teočaku je poznat još od 1996. godine, ali po tom pitanju do sada nije učinjeno ništa.

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Feni su kazali kako je alternativno napajanje moguće izvesti izgradnjom nove transformatorske stanice Kalesija, sa sanacijom kompletnog dalekovoda Dubrave - Zvornik, čime bi se osiguralo dvostrano napajanje i transformatorske stanice Sapna.

Međutim, kako ističu, to je u nadležnosti kompanije Elektroprijenos BiH a.d. Banja Luka, Operativno područje Tuzla, koja još od završetka proteklog rata ima u planu izgradnju te transformatorske stanice.

Kompanija Elektroprijenos BiH a.d. Banja Luka, Operativno područje Tuzla, navedenu aktivnost još nije realizovala, zbog neriješenih imovinsko - pravnih odnosa za trasu budućeg voda ulaz - izlaz u transformatorsku stanicu Kalesija.

Kako su građani u 2018. godinu ušli bez električne energije, tadašnji saziv Općinskog vijeća Sapne i načelnik Zudin Mahmutović održali su vanrednu sjednicu i iskazali svoje ogorčenje čestim nenajavljenim i neplanskim prekidima u napajanju električnom energijom područja općine Sapna, posebno u vrijeme praznika.

Također, tada je općinski načelnik kritikovao nadležne iz JP Elektroprivreda BiH, jer nisu u optimalnom roku otklonili kvar i nisu našli za shodno da se stanovništvu općina Sapna i Teočak uputi bar izvinjenje i obrazloženje zbog nenajavljenog nestanka električne energije, budući da lokalna vlast nema nikakve ingerencije nad elektroenergetskim sektorom.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Sapna Sabit Brđak ističe kako nije upoznat da li je ikad pokrenuto to pitanje, te da je jedan od njegovih prioriteta da pokrene pitanje alternativnog napona električne energije, jer je i sam svjestan tog problema.

"Na nekoj od narednih sjednica će biti postavljeno to pitanje i nadam se odgovoru šta je i da li je šta urađeno po tome?", kazao je Brđak Feni.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti