Bankari pozivaju nadležne da hitno usvoje Zakon o sprečavanju pranja novca

03.05.2021. 12:00 / Izvor: Akta.ba
Bankari pozivaju nadležne da hitno usvoje Zakon o sprečavanju pranja novca

Bosna i Hercegovina već bila na tzv. "crnim listama", također iz razloga što je odlagano donošenje propisa.

Povodom Radnog sastanka na temu Nacrta Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koji je zakazalo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine za 04.05.2021.godine i na koji su pozvane Vlade i nadležna ministarstva svih nivoa vlasti u državi, reagirali su iz Udruženja banaka BiH. Naime, žele skrenuti pažnju na hitnost donošenja ovog Zakona.

Kako kažu, neophodno je da novi Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti bude usklađen sa međunarodnim standarima za ovu oblast, odnosno i da obuhvati segment digitalizacije.

"Imati odgovarajuće i međunarodno prihvatljive standarde sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, jeste međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine. Smatramo potrebnim upozoriti nadležne nivoe vlasti kao i javnost na opasnost ponovnog stavljanja Bosne i Hercegovine na tzv. "crne liste" Evropske unije i FATF-a zbog odlaganja donošenja ovog Zakona. Podsjećamo da je Bosna i Hercegovina već bila na tzv. "crnim listama", također iz razloga što je odlagano donošenje propisa, te je za brisanje sa ovih listi bio potreban duži niz godina. Eventualno nedonošenje novog Zakona može opet uzrokovati finansijske i druge posljedice kako građanima i poslovnoj zajednici tako i Bosni i Hercegovini", saopćili su. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti