Masovno se djeci izdaju nevažeći matični brojevi

17.04.2013. 09:09 / Izvor: Dnevni list
Masovno se djeci izdaju nevažeći matični brojevi

Prvo je Vlada Republike Srpske donijela uredbu da se nastavi izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva, uradile su to poslije i vlasti Sarajevske županije, a tim putem idu i druge županije, općine...

Političke vlasti ili izigravaju ili uopće ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, najviše pravosudne instance u državi.

Prvo je Vlada Republike Srpske donijela uredbu da se nastavi izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva, uradile su to poslije i vlasti Sarajevske županije, a tim putem idu i druge županije, općine... Time su entitetske, županijske i općinske vlasti preuzele izvornu nadležnost države, a Vijeće ministara i Parlament BiH preko svega toga šutke prelaze.

Još prije dvije godine, Ustavni sud BiH naložio je Parlamentu BiH da u roku od šest mjeseci uskladi državni Zakon o jedinstvenom matičnom broju s dejtonskom organizacijom zemlje. Budući da to nije urađeno, Ustavni sud je 12. veljače ove godine taj zakon proglasio ništavnim. Međutim, nastavljeno je izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva novorođenoj djeci sve do 4. ožujka, kada je iz Ministarstva civilnih poslova BiH upućena instrukcija da za to nema nikakve zakonske osnove.

Ljudska prava

Nema preciznog podatka koliko je od 12. veljače 2013. godine u BiH rođeno djece, ali u svakom slučaju radi se o nekoliko tisuća beba. I nijedna nema niti može dobiti svoj identitet koji se stječe samo jedinstvenim matičnim brojem. To znači da za državu sva ta novorođena djeca službeno ne postoje, a JMB koje dobivaju je nezakonito izdan!

Uredu Ombudsmana BiH svakodnevno stižu žalbe roditelja novorođene djece, ali ni njihove preporuke državnim vlastima “ne piju vode”. Kako doznajemo, ovih dana će Ustavnom sudu BiH biti upućena žalba da ocijeni ustavnost privremenog izdavanja JMB-a. S obzirom da je taj isti Ustavni sud poništio zakon o jedinstvenom matičnom broju BiH, a novi nije donesen, jasno je kakva jedino može biti nova odluka, odnosno presuda.

Nedonošenjem novog zakona, Parlament BiH, kao najviše zakonodavno tijelo u BiH, najizravnije gazi po osnovnim ljudskim pravima budući da je jedno od temeljnih prava upravo pravo na identitet u skladu s međunarodnim standardima. Konvencija o pravima djeteta Ujedinjenih naroda obvezuje BiH, kao državu potpisnicu, da omogući svakom djetetu pravo na ime upisom u matičnu knjigu rođenih i pravo na stjecanje državljanstva. Od 12. veljače svakom novorođenom djetetu to pravo je oduzeto, a bez jedinstvenog matičnog broja nema pravo ni na zdravstvenu zaštitu, na slobodu kretanja, majke nemaju pravo na porodiljsku i druge naknade...

Razlike i šutnja

Zastupnici Parlamenta BiH i dalje se svađaju, ne mareći što krše ljudska i prava djeteta i zapravo su namjerno tehnički detalj pretvorili u krupan politički problem. Do sad su im ponuđena tri prijedloga novog Zakona o jedinstvenom matičnom broju i nijedan nije dobio dovoljan broj glasova. Što će dalje biti, nitko se ne usuđuje prognozirati osim što se najavljuje da bi se do kraja ovog mjeseca ponovno ovo trebalo naći na dnevnom redu Parlamenta.

„Nikada RS neće pristati na ono što nudi i traži Federacija jer hoće izbrisati granicu između entiteta“, kaže Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH, najavljujući kako su stranke iz RS-a već pripremile svoj prijedlog Parlamentu BiH po kojem će novi Zakon o jedinstvenom matičnom broju imati tri registracijska područja – RS, FBiH i Brčko Distrikt. Kako stvari stoje, stranke iz FBiH, koje imaju svoje zastupnike u Parlamentu, neće to prihvatiti. Potpuno je nejasno zašto Vijeće ministara ne donosi uredbu o izdavanju jedinstvenog matičnog broja, koja bi bila privremenog karaktera i vrijedila bi do usvajanja novog zakona. Time bi se ovaj problem premostio. Kako kažu naši izvori, da bi to uradili, članovi Vijeća ministara prvo moraju premostiti razlike u stavovima stranaka “šestorke”. Za cijeli “slučaj JMB” krivnju bi sad najradije prebacili na Ustavni sud BiH, ali nemaju nikakvih dokaza i argumenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti