Tešanj kreće u proces Smart city digitalizacije

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tešanj kreće u proces Smart city digitalizacije

Projekat doprinosi većoj svjesnosti o prednostima, zahtjevima i preprekama kao i najboljim praksama digitalne transformacije gradova.

17.05.2021. 14:51 / Izvor: Akta.ba

Potpisivanjem memoranduma o saradnji od strane pet izabranih jedinica lokalne samouprave ozvaničen je početak realizacije projekta „Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“, koji uz finansijsku podršku programa develoPPP.de Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), realizuju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), kompanije Lanaco i DVC Solutions i Bit Alijansa, udruženje IT kompanija u BiH.

Namjera projekta je da podrži progresivne lokalne samouprave u početnoj realizaciji njihove vizije digitalne transformacije u pametni grad. U fokusu je unapređenje spremnosti i kapaciteta JLS za procese modernizacije opštinskih usluga koristeći, u svijetu prihvaćeni, smart city koncept i rješenja.

Gradovi Prijedor, Zenica i Zvornik i opštine Pale i Tešanj će biti među prvim jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje će kreirati akcioni plan za digitalizaciju upotrebom smart city koncepta. Navedene jedinice lokalne samouprave će imati priliku za razvoj vlastitih kapaciteta i savjetovanje za uspostavljanje, upotrebu i dalji razvoj smart city sistema.

Pored strateškog aspekta i planskog pristupa digitalnoj transformaciji gradova, projektom je predviđena implementacija i prvih smart city projekata – „GoParking“ – razvijen od strane kompanije LANACO i „Građanska patrola“ – proizvod kompanije DVC Solutions iz Banja Luke. Jedinicima lokalne samouprave obezbijeđena je licenca za navedena smart city rješenja, uključujući i tehničku podršku sistemu za vrijeme trajanja projekta.

Projekat doprinosi većoj svjesnosti o prednostima, zahtjevima i preprekama kao i najboljim praksama digitalne transformacije gradova, a jedinice lokalne samouprave biće obučene da samostalno vode dalji proces digitalizacije i nakon završetka projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti