Prihodi Republike Srpske znatno povećani, može se finansirati povećanje plata

20.05.2021. 08:11 / Izvor: SRNA
Prihodi Republike Srpske znatno povećani, može se finansirati povećanje plata

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su prihodi RS u prva četiri mjeseca ove godine znatno povećani i da se zato može finansirati povećanje plata.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su prihodi RS u prva četiri mjeseca ove godine znatno povećani i da se zato može finansirati povećanje plata.

"Novac za povećanje plata ne koristimo iz zaduženja ili sa Londonske berze, nego od povećanja prihoda. Prihode prikupljamo od privrednog sektora", rekao je Višković sinoć za ATV. 

On je istakao da je u prva tri mjeseca ove godine rast bruto domaćeg proizvoda iznosio 2,1 odsto.

Premijer Republike Srpske je naveo da je najniža plata u RS 276 eura, u Srbiji je 272 eura, u Federaciji BiH /FBiH/ 208 eura, u Crnoj Gori 250 evra, u Sjevernoj Makedoniji 247 eura.

"Važno je što smo omogućili i da studenti, koji redovno upisuju godine, imaju besplatno školovanje. U pojedinim kantonima u FBiH studenti najavljuju štrajk jer su im povećani troškovi studiranja", kaže Višković i podsjeća da je Vlada najboljim studentima u RS obezbijedila radno mjesto u institucijama i javnim preduzećima.

Kada je riječ o nabavci vakcina protiv virusa korona, Višković je naveo da nije u potpunosti zadovoljan jer se izgubilo vrijeme zato što se vjerovalo "Covax" programu u kome je BiH, a za šta je Republika Srpska uplatila novac za 400.000 doza vakcina.

"Za sada smo iz ovog programa dobili doze za 7.000 ljudi. Kada smo u Republici Srpskoj shvatili da smo prevareni, krenuli smo u sopstvenu nabavku i uspjeli da obezbijedimo 154.000 doza. Ovome treba dodati i donacije od 40.000 doza i od EU 3.500 i to je ukupno 213.000 doza", kaže Višković i navodi da se očekuje intenzivna isporuka vakcina.

Prema njegovim riječima, počeće vakcinacija zaposlenih u medijima, obrazovanju u Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno počinje treći dio imunizacije.

Premijer Republike Srpske je naglasio da se iz Rusije za predstojeći vikend može očekivati još 25.000 vakcina i do 10. juna još 100.000 doza komponente jedan, te da će iz Kine biti nabavljeno još 160.000 doza.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti