Otvoren drugi Samit energetike "SET – Trebinje 2021"

20.05.2021. 11:16 / Izvor: SRNA
Otvoren drugi Samit energetike 'SET – Trebinje 2021'

Samit energetike "SET - Trebinje 2021", na kome će ministri iz regiona, direktori energetskih preduzeća i domaći i međunarodni stručnjaci za energetiku razmotriti energetsku budućnost Balkana, otvoren je u Trebinju.

Samit energetike "SET - Trebinje 2021", na kome će ministri iz regiona, direktori energetskih preduzeća i istaknuti domaći i međunarodni stručnjaci za energetiku razmotriti energetsku budućnost Balkana, otvoren je danas u Trebinju.

Učesnici samita, koji se drugi put održava u Trebinju, imaće priliku danas i sutra da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti od oko 50 vodećih lidera elektroindustrije iz zemalja regiona.

Na otvaranju samita uvodno obraćanje će imati ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u savjetu ministara Staša Košarac, generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Tokom dvodnevnog skupa biće održano sedam različitih panela na kojima bi trebali da govore ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić, ministar privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislav Ćorić, kao i direktor Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Janez Kopač.

Teme o kojima će se govoriti na panelima su "Energetske strategije i energetski klimatski planovi u regionu", "Klub 1.000 megavata – investicioni ciklusi i gradnja novih energetskih kapaciteta", "Nastavak liberalizacije tržišta električne energije u regionu Jugoistočne Evrope", "Reforma sektora daljinskog grejanja u regiji", "Hibridna energetska budućnost", "Razvoj potencijala obnovljivih izvora energije regiona" i "Modeli, uslovi i prepreke za investiranje u sektor energetike".

Na marginama skupa biće održano i zasjedanje direktora Sekretarijata Energetske zajednice EU sa ministrima energetike regiona, kao i sastanak direktora elektroprivreda regiona na kojima će se raspravljati o energetskoj budućnosti zemalja okruženja.

Radni sastanak na ministarskom nivou biće održan u sjedištu "Elektroprivrede Republike Srpske", čiji su domaćini Košarac i Kopač.

"SET - Trebinje 2021" će zbog epidemiološke situacije moći da se prati i online.

Učesnici samita, pod sloganom "Hibridna energetska budućnost", imaće priliku da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti.

U rad samita, naveli su organizatori, uključeni su svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika, te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike.

Prema najavljenom programu, učestvovaće i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera, savjetnik za energetiku premijera u Vladi Sjeverne Makedonije Viktor Andonov, generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Admir Andelija, izvršni direktor za razvoj "Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne" Drago Bago.

Misija samita je da se postigne bolja povezanost privrede, politike i nauke, a fokus je na energetskoj budućnosti Balkana, procesima tranzicije, odnosno odmicanje od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

Na kraju samita trebalo bi da budu doneseni i zajednički zaključci koji će biti obavezujući za one koji se bave energetikom.

Samit, čiji je drugi put domaćin grad Trebinje, organizuju "Elektroprivreda Republike Srpske", grad Trebinje i firma "Sajam energetike Trebinje" /SET/, a biće održan u Kulturnom centru Trebinje.

Skup se organizuje pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, Miistarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i kompanije "Končar", uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice EU i brojnih sponzora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti