Prezentovana nova baza podataka o aktivnostima donatora u BiH

19.04.2013. 14:49 / Izvor: eKapija.ba
Prezentovana nova baza podataka o aktivnostima donatora u BiH

Osnovni cilj ovog projekta je da se razvojem nove baze podataka za praćenje aktivnosti donatora omogući bolja koordinacija i efikasnije korištenje sredstava međunarodne pomoći namjenjenih za razvoj BiH.

Ministarstvo finansija i trezora BiH, uz podršku Vlade Kraljevine Holandije, organizovalo je danas  prezentaciju nove  baze podataka za praćenje aktivnosti donatora u BiH, te obuku za  unos i ažuriranje podataka za članove Foruma za koordinaciju donatora (DCF) i domaće institucije koje su uključene u koordinaciju strane pomoći u Bosni i Hercegovini.

Prezentacija i obuka su organizovani u okviru projekta Razvoj integrisanog, funkcionalnog i transparentnog javnog informacionog sistema za upravljanje javnim investicijama – PIMIS, koji se realizuje na osnovu Sporazuma o bespovratnom zajmu između Ministarstva finansija i trezora BiH i Ministarstva spoljnih poslova Holandije, u okviru Holandske konstituence.

Osnovni cilj ovog projekta je da se razvojem nove baze podataka za praćenje aktivnosti donatora omogući  bolja koordinacija  i efikasnije korištenje sredstava međunarodne pomoći namjenjenih za razvoj Bosne i Hercegovine. 

Glavni korisnici ove aplikacije su Ministarstvo finansija i trezora BiH, institucije u BiH,  donatori,  kao i cjelokupna bh javnost. Nova baza podataka pruža transparentan pristup informacijama o aktivnostima donatora putem veb stranice, gdje će biti omogućen uvid u projekte koje finansiraju donatori, članovi DCF-a u BiH.

Takođe, ova baza podataka imaće standardizovano evidentiranje podataka, jednostavan unos i ažuriranje podataka o novim ili tekućim razvojnim projektima ili programima, kao i izradu sintetičkih i analitičkih izvještaja u skladu s potrebama institucija u BiH i donatora. 

Na ovaj način institucije na svim nivoima vlasti u BiH, ali i donatori, imaće širi uvid u informacije neophodne za  donošenje odluka o razvojnim prioritetima u BiH i  biće olakšano programiranje i upravljanje sredstvima međunarodne pomoći u skladu sa Pariškom deklaracijom o efikasnoj pomoći.

Nova Baza podataka  za praćenje aktivnosti donatora razvijena je u okviru PIMIS sistema, koji obuhvata i javne investicije,  a biće  u funkciji od maja 2013. godine i dostupna na veb stranici:  www.donormapping.ba. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti